Otomotiv devleri tek tek açıklıyor! Veda ediyorlar: Sayıları 10'u geçti

Volkswagen
Otomotiv devleri tek tek açıklıyor! Veda ediyorlar: Sayıları 10'u geçti

Sayıları 10'u aşan Avrupalı ve ABD'li üreticiler, 2030'dan itibaren benzinli ve dizel motorlu araçlara veda edeceklerini açıkladı.

Otomotivde 10’dan fazla üretici, özellikle Avrupa’da 2030 yılından itibaren yürürlüğe girecek yeni karbondioksit emisyon kurallarına uyum sağlamak amacıyla benzinli ve dizel motorlara yakında veda edeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği, 2030 yılından itibaren Avrupa’da satılacak otomobillerin emisyon oranlarının şimdikinden yüzde 60 daha düşük olmasını, 2035’teyse yüzde 100 düşürülmesini şart koşuyor. Ve bu oranlara ulaşmak, pratikte sadece içten yanmalı motorlar kullanan araçlarla mümkün görünmüyor.

Milliyet'ten Levent Köprülü'nün haberine göre, Alman devi Volkswagen, Avrupa’da içten yanmalı motora sahip modellerin satışını 2035’de sona erdireceklerini, Çin ve ABD’de ise bir süre daha devam edeceklerini açıkladı. Grubun lüks markalarından Audi de, 2026’dan itibaren Avrupa’da satacakları otomobillerde benzinli ya da dizel motor olmayacağını, hatta hibrit araç bile satmayacaklarını bildirdi.

Mercedes-Benz ise, gelecek yıldan itibaren elektrikli otomobil modellerinin artacağını, yeni nesil içten yanmalı motor yatırımı yapılmayacağını söyleyenlerden. Ancak BMW, içten yanmalı motor geliştirmeye devam edeceğini, bunun yanında yeni elektriklilerin piyasaya sunulmasına hız vereceğini söyledi. Bununla birlikte BMW’nin Mini’si, tam elektriklide ısrarlı gibi.

HİBRİTE DEVAM

Tüm dünyada hibrit teknolojisinin yayılmasında öncü olan Japon üretici Toyota ise, 2017 yılında yaptığı açıklamada 2040’tan itibaren içten yanmalı motor üretmeme kararı aldığını açıklamış, Honda da 2022 itibarıyla Avrupa’da sadece tam elektrikli ya da hibrit modeller satacağını söylemişti. Nitekim yeni nesil Honda Civic, Avrupa’da sadece hibrit motorla satılacak.

Bunların dışında Jaguar, Volvo, Bentley içten yanmalıdan vazgeçeceğini ve elektrikliye döneceğini söyleyenlerden birkaçı. Tıpkı General Motors, Fiat gibi...

Ağır ticari araç üreticilerinden Volvo, DAF, Daimler, Ford, Iveco, MAN ve Scania, 2040’tan itibaren dizel motorlu kamyon satmayacağı konusunda anlaştı bile.

ABD avrupa otomobil haberleri