O ilimizde ev ve arsalara talep patladı: "İstanbul'dan memleketlerine göçüyorlar"
İstanbul’da 600 binden fazla nüfusu barındıran Kastamonulular, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından memleketine geri dönüşlere başladı. Şehirde ev ve arsalara talep patlaması yaşandığı belirtiliyor.
Kahramanmaraş merkez üslü depremlerin ardından deprem riski taşıyan illerden Kastamonu'ya yönelim başladı. 3. derece deprem bölgesi olan Kastamonu, Türkiye’nin deprem bakımından en güvenli kentleri arasında gösteriliyor. Kastamonu’ya özellikle İstanbul, başta olmak üzere farklı şehirlerden vatandaşlar yerleşmeye başladı.
İstanbul’a en fazla göç veren iller arasında yer alan Kastamonu'ya yaşanan depremlerin ardından göç eden vatandaşlar da geri dönmeye başladı. Kastamonu’nun hem köyleri hem ilçeleri hem de şehir merkezine yoğun dönüşlerin olması sebebiyle kentte kiralık ya da satılık arsa veya evler için büyük talep yaşanıyor.
Emlak hareketliliğinin durma noktasına geldiği Kastamonu’da gayrimenkule yönelik talebinde artması sebebiyle fiyatlar iki kat arttı.
"HEM KİRALIK HEM DE SATILIK EV ŞU ANDA YOK"
Konu ile ilgili açıklama yapan Kastamonu Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ak, “Deprem açısından Kastamonu şu anda bir risk barındırmıyor. Kastamonu fay hattında değil, o yüzden güvenli illerden birisi. Kastamonu’ya özellikle İstanbul’dan yoğun talep var. İstanbul’da ihtimal bir depremden ötürü Kastamonu’da ikamet etmeyenler şehrimize dönmeye çalışıyorlar. Müstakil evler ya da arsalar arıyorlar. Gelenler de, 'en fazla 5 katlı evin var mı' diye soruyor. Yüksek katlı binalardan çekiniyorlar. Her gün bununla ilgili talepler alıyoruz. İnşallah bu süreç geçicidir. Halkımızın bu tedirginliği bir an önce biter. Ev talepleri fazla, kiralar çok fazla arttı. Bizler kiralık ya da satılık ev ya da arsa bulmakta zorluk çekiyoruz. Şu anda elimizde kiralık evimiz yok. Açıkçası satılık evimiz de yok. Pandemi de yapılan evler azaldığı için ikinci el evler mevcut şu anda. Herkes kendi imkanlarına göre bir ev sahibi olmaya çalışıyor. Yeni bina stoku şu anda bulunmuyor. Şu anda hiç kimse yüksek katlı evlere talip olmuyor ama bunun geçici olduğunu düşünüyorum. İleride yine aynı şekilde talepler olacaktır. Bize bu deprem düşündürdü ki Cumhurbaşkanımızın dediği gibi yatay mimari yapılması gerekiyor. Milletimizin şu anda TOKİ konutlarına talebi var. Bugün iki kişi TOKİ konutlarında eviniz var mı diye geldi. İnşallah bundan sonraki yapılaşmalar yatay mimari olur, daha sağlam binalar yapılır ve bu tedirginliğimizi de üzerimizden atarız” dedi.