Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu, TCMB'nin 2022 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2 olarak açıkladı. Kavcıoğlu, 20 aralık akşamında TCMB'nin herhangi bir döviz satışı yapmadığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının ilk enflasyon raporunu açıklıyor. Toplantı TCMB'nin Ankara'daki binasında gerçekleştiriliyor.

TCMB son enflasyon raporunda 2022 yılı enflasyonunu yüzde 9,6 ile yüzde 14,0 aralığında tahmin etmişti. 

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle;

"Türkiye'nin ana ticaret ortaklarında büyüme öngörüleri daha çok yukarı yönlü, 2022 öngörüleri bir miktar aşağı güncellendi. Küresel iktisadi faaliyet üzerindeki risklerin sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz, Türkiye'nin dış talep görünümü olumlu seyrini korumaktadır. Doğalgaz fiyatları 2020 düzeylerine göre oldukça yüksek seyrediyor. Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor. Özellikle gelişmiş ülkeler için enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığını görüyoruz. Arz ve tedarik sorunlarının düzelme eğilimine girmediği, enflasyonu artırıcı yönde etki etmeye devam ettiğini değerlendiriyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda da gerek enflasyon gerçekleşmesi, gerek beklentileri hedefin üzerinde seyrediyor. 

Gelişmekte olan ülkelere son dönemde portföy girişi olduğunu gözlüyoruz. Çin dışındaki hisse senedi piyasalarına da girişler olduğu, Türkiye'ye yönelik sermaye girişleri Kasım ayında devam ederken, Aralık ayında da çıkış gözlendi. 

İktisadi faaliyet 2021 yılı üçüncü çeyrekte güçlü seyrini sürdürdü. Net ihracatın yıllık büyümeye katkısı 6.8 yüzde puan ile oldukça yüksek seviyededir. İktisadi faaliyetin yılın son çeyreğinde de güçlü seyrettiği görülüyor.

Aşılamanın hızlanması, küresel ekonomideki toparlanma sürecini destekliyor. Vaka sayısında artış gözlense de aşılamanın yardımıyla izolasyon tedbirleri küresel ölçekte daha gevşek tutuluyor.

Kartla harcama verilerine göre salgından daha çok ektilenen hizmet sektöründe artış oranlarının daha yüksek olduğunu görüyoruz. İlave kapasite ihtiyacının önümüzdeki dönemde de yatırım talebinin destekleyecek bir unsur olduğunu değerlendiriyoruz. İstihdam hizmetler sektörünün öncülüğünde artış eğilimini koruyor. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz. 

İhracat miktarı artış eğilimini koru, ithalat miktarı ise yatay seyretti. Cari işlemler dengesinde 2022 yılında fazla vereceğini öngörüyoruz. Firma ve konut kredileri ivmelenirken, ihtiyaç kredisi yatay seyretmeye devam etti. Ticari kredilerdeki gelişmeleri önemsiyoruz.

Yılın son çeyreğinde döviz kuru gelişmeleri enflasyondaki yükselişin en önemli belirleyicierinden biri oldu. Enflasyondaki yükselişte temel mal, gıda ve enerji grupları öne çıktı. Ertelenen harcamalar üçüncü çeyrekte hızlı bir şekilde gerçekleşti ve iç talep ivmelendi. İç talebin olumlu seyrini koruduğunu gözlemliyoruz. Dış talep olumlu seyrini korudu. Büyümenin daha dengeli bir kompozisyonda gerçekleştiğini değerlendiriyoruz. Döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları enflasyondaki yükselişin en önemli belirleyicisi oldu. Kur gelişmelerinin ve artış eğilimini koruyan ithalat fiyatlarının yanı sıra tedarik zincirlerindeki aksamalar da üretici fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Navlun fiyatları arz yönlü sorunların sürdüğünü teyit ediyor. Dışsal unsurlar için varsayımlarımızı gözden geçirdik ve güncelledik.

TCMB'nin 2022 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 80,4 dolar. 2023 yılı ortalama petrol fiyatı 74,3 dolar. 

TCMB'nin 2022 yılı sonu gıda fiyatları tahmini yüzde 24,2, 2023 yılı sonu gıda fiyatı tahmini yüzde 10.

TCMB'nin 2022 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2 olarak revize edildi. 

TCMB'nin 2023 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 olarak revize edildi.

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2022 yılı sonunda yüzde 18,6-27,8 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2023 yılı sonunda yüzde 3,4 - yüzde 13 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Ticari ve bireysel kredileri yakından takip ediyoruz. Alınmış olan kararların birikimli etkilerini yeni yılın ilk çeyreği ile birlikte takip ediyoruz. TCMB'nin tüm politika araçlarında TL'yi öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesini gözden geçirme süreci yürütüyoruz. Bu kapsamda liralaştırma süreci TCMB'nin asli unsurlarından biridir.

"20 ARALIKTA TCMB TEK KURUŞ SATMAMIŞTIR"

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, soru cevap kısmında Kur Korumalı Mevduat rakamının açıklanacağı akşam gerçekleşen kurdaki düşüş ile ilgili olarak "TCMB o gün tek kuruş satmamıştır. Bireysel ve kurumsallar 2.2 milyar dolar satış gerçekleştirmiştir." yanıtını verdi. 

SWAP GÖRÜŞMELERİ

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, rezervlerle ilgili gelen bir soruya "Rezervlerimizin yükseltilmesi yönündeki çalışamlarımız daha yoğun bir şekilde devam ediyor, 1-2 ülke ile swap anlaşmaları görüşmeleri sürüyor." yanıtını verdi.

 TCMB Başkanı Kavcıoğlu, liralaşma süreciyle birlikte enflasyonun tek haneye ineceğini ve Türkiye'nin gündeminden kalkacağını açıkladı. Kavcıoğlu, yüksek 50'leri aşan ÜFE rakamlarının TÜFE'ye aynı oranda geçiş yapacağı algısının yanlış olduğunu ifade etti. 

Kaynak: Haber Global TV