Merkez Bankası, bankacılarla toplantı gerçekleştirdi

Ekonomi haberleri dolar TCMB Kur Korumalı Mevduat
Merkez Bankası, bankacılarla toplantı gerçekleştirdi

Reuters'de yer alan habere göre, Merkez Bankası dün bankacılarla biraraya gelerek eleştirilerini dinledi. Toplantı KKM kararının ardından geldi.

Kur korumalı mevduatı azalmayı amaçlayan yeni adımlar sonrası dün yapılan bir toplantıda bankaların eleştirilerini dinleyen Merkez Bankası (TCMB) "zorlukların farkında" olduğu ancak düzenlemelerin sağlıklı aktarım mekanizması için "gerekli" olduğu mesajı verdi.

Toplantıya TCMB'den Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ile bankacılık, finansal kuruluşlar genel müdürlüğü çalışanları katıldı. Bankaların genel müdür yardımcılarının ve Hazine işlemcilerinin de yer aldığı toplantıda 150 civarında katılımcı bulunuyordu.

TCMB 125 milyar dolara yaklaşan kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) TL mevduata geçişine yönelik bankalara hedef belirleyerek ilk kez KKM'nin azaltılmasını amaçlayan adımını bu haftasonu atmıştı.

Bir bankacı, "Dün bankalar TCMB'ye yeni düzenlemeler hakkında fikirlerini ve endişelerini iletti. Yeni belirlenen hedeflerin sektöre mevduat başta olmak üzere önemli etkileri olacak. Tahvil tutma zorunluluğu belirli alanlardan kaldırılırken belirli alanlara yeniden geldi. Bu gibi riskleri bankalar TCMB'ye iletti. TCMB'nin eleştirilere rağmen uygulamalarda kararlı olduğunu gördük ancak zorlukların farkında olduklarını da söylediler" dedi.

Toplantıya katılan bir başka bankacı ise bankaların eleştirelere yönelik TCMB'nin verdiği en net yanıtı şöyle özetledi:

"Tekrardan normalleşmeyi sağlamak için, parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını sağlamak için bu süreci uygulamak zorundayız. Zorlukların farkındayız."

TCMB konuya ilişkin yorum yapmadı.

Bankacılar haftassonu yapılan düzenlemelerin TL mevduat faizlerinde yükseliş ve yıl sonuna kadar KKM'de yüzde 15'in üzerinde düşüş getirebileceğini hesaplıyor.

Sektörde üç aydan kısa vadeli TL mevduat faizi seçim dönemi ve sonrasında yüzde 40 civarına kadar yükseldikten sonra son haftalarda yüzde 30'un altına gerilemişti. Bankaların yeni düzenlemeyle Hazine tahvili almak yerine mevduat faizlerini artırmayı tercih edecekleri için sektör genelinde mevduat faizlerinde yüzde 35 yüzde 40 civarına doğru yüksekliş bekleniyor.

TCMB kararlarının ilk etapta KKM'nin yüzde 20 civarını oluşturan TL ile açılan KKM'ye odaklandığına da dikkat çekiyor. KKM'de yılsonunda öngörülen yüzde 15 düşüş ise KKM'den çıkışın yıllar içinde gerçekleşecek bir süreç olacağını kanıtlıyor.

TCMB beklentilerin altında kalan 900 baz puanlık faiz artışı ardından Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan'ın da katıldığı yenilenen kadrosuyla alacağı faiz kararını Perşembe günü 1400'da açıklayacak.

Bankacılara göre bu haftasonu alınan KKM kararı faiz artışlarının sınırlı kalmaya devam edeceğinin de bir göstergesi.

Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tamamı yüzde 17.5 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 18 ila yüzde 20.5 bandında yer alıyor. Anket medyanı 250 baz puan ile faizin yüzde 20'ye çıkacağı yönünde.

Ankette sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan, ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış bekliyor.

Öte yandan KKM TL'ye geçişin teşvikine rağmen KKM'de döviz cinsi çıkışların da her vade sonunda devam edecek olması TCMB rezervlerini negatif etkileyebilecek ana unsurlardan.

Bankacılar KKM kaynaklı çıkışları rezervlerinden karşılayan TCMB'nin negatif etkiyi sınırlamak için KKM kararlarıyla eş zamanlı olarak yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda artışa gittiğini de belirtiyorlar.

 

Kaynak: Reuters

TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FED küresel piyasalar rezervler kur korumalı mevduat