Küresel ekonominin 'yumuşak iniş'e geçme ihtimali arttı ancak...

Reuters
Ekonomi haberleri
Küresel ekonominin 'yumuşak iniş'e geçme ihtimali arttı ancak...

G20 ülkelerinin finans yöneticileri, küresel ekonominin "yumuşak inişe" geçme ihtimalinin arttığına fakat savaşların ve tırmanan çatışmaların bu görünümü zayıflattığına dikkat çekecek.

Bu bilgi, Reuters tarafından görülen ortak bildirinin nihai taslağında yer aldı.

Geçtiğimiz ay yayımlanan Dünya Bankası tahminleri, küresel ekonominin pandemi sonrasında büyümede art arda üçüncü düşüşü görmeyeceğini öngörüyor.

"Küresel ekonomide yumuşak iniş ihtimalinin artması bizi cesaretlendiriyor fakat çeşitli zorluklar devam ediyor" denilen taslağın bugün kabul edilmesi bekleniyor.

Nihai taslakta, "Aşağı yönlü riskler arasında savaş ve tırmanan çatışmalar bulunuyor" ifadeleri yer alıyor.

Taslak, diplomatların Rusya ve önde gelen Batı ülkelerinin arasındaki fikir ayrılıklarından kaçınarak Ukrayna ve Gazze'den bahsetmiyor.

Öte yandan, G20 finans yöneticileri "milyarder vergisi" üzerinde çalışma konusunda anlaşmaya vardı. Yayımlanan bildiri ulusal egemenlik ve vergiden kaçınmada daha fazla işbirliği konularında bir denge kurmayı hedefliyor.

Bu yıl G20 zirvesine ev sahipliği yapan Brezilya'nın önem verdiği bu bildiride, "Vergilendirme egemenliğine saygı duyarak, net varlıkları aşırı yüksek olan kişilerin etkili bir şekilde vergilendirilmesi için işbirliği sağlamayı hedefleneceği" yer alıyor.

Fakat diğer ülkeler bildiriyi desteklese de uygulanmasının zor olacağına dikkat çekiyorlar.