Kur Korumalı Mevduattan sonra 'Enflasyon Korumalı Tahvil'! Enflasyon Korumalı Tahvil nedir?

Kur Korumalı Mevduat dolar Hazine Maliye Bakanlığı Nureddin Nebati
Kur Korumalı Mevduattan sonra 'Enflasyon Korumalı Tahvil'! Enflasyon Korumalı Tahvil nedir?

Hükümet, Dolar/TL kurunun 18 seviyelerini yaşadığı Aralık 2021 tarihinde "Kur Korumalı Mevduat" (KKM) uygulamasını açıklamış, ardından da da kur büyük bir hızla düşerek 12 seviyesine gelmişti. Son günlerde doların yeniden yükselmesi ile Enflasyon Korumalı Tahvil getirileceği konuşuluyor.

Dolarda yaşanan hızlı dalgalanma tesirini göstermeye devam ediyor. Geçmiş olduğumuz dönemlerde Kur Korumalı Mevduat açıklanmıştı. Dolar kısa bir süre içinde 12 seciyelerine gelmiş ardından tekrar Haziran ayı içerisinde 17 seviyelerine gelmiş durumda. Hükümet durumla ilgili çalışmalarında Enflasyon Korumalı Tahvil uygulamasının ön plana geldiği elde edilen bilgiler arasında. Haberimiz içerisinde Enflasyon Korumalı Tahvil hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz...

ENFLASYON KORUMALI TAHVİL GELİR Mİ?

“Kur Korumalı Mevduat”tan (KKM) sonra “Enflasyon Korumalı Tahvil” uygulaması hükümet çevrelerince bir süredir zikredilen kelimeler arasında yerini alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2 Mayıs tarihinde uygulamanın hazırlıklarının tamamlandığını şu sözlerle açıklamıştı:

“İhtiyaç duyulması halinde devreye alınacak bu enstrümanlara yönelik ilgili kurumlarımızın çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu alternatiflerden biri olan bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarımızı tamamladık. Söz konusu senedin ihracına ilişkin diğer operasyonel süreçlerin tamamlanmasının ardından ihracın zamanlamasına piyasa şartları ve Hazine borçlanma stratejilerimiz çerçevesinde karar vererek kamuoyuyla paylaşacağız.”

TAHVİL NEDİR?

Tahvil; bir yatırımcının devlet veya kurumsal işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla onlara belirli bir süre değişken ya da sabit bir faiz oranı ile borç verdiği ve vade sonunda faiz getirisi elde ettiği bir yatırım biçimidir.

Vadesi 1 yıldan fazla olan tahvil, yazılı bir senettir. Tahvil sahibi olan yatırımcı, tahvil ihraççısının alacaklısı konumundadır.

Kaynak: Haber Global TV

kur korumalı mevduat dolar KKM Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati