Kur Korumalı Mevduat'a geçiş TL mevduattan!

Kur Korumalı Mevduat dolar
Kur Korumalı Mevduat'a geçiş TL mevduattan!

Kur Korumalı TL mevduatı ürününde 91.5 milyar liraya ulaşıldı. Anca bu rakam daha çok TL mevduattan Kur Korumalı Mevduata geçişten kaynaklandı. Döviz mevduattan geçiş ise yüzde 1-2 ile sınırlı kaldı

Kur Korumalı TL mevduatı ürününde 91.5 milyar liraya ulaşıldı. Anca bu rakam daha çok TL mevduattan Kur Korumalı Mevduata geçişten kaynaklandı. Döviz mevduattan geçiş ise yüzde 1-2 ile sınırlı kaldı.

Dünya'dan Şebnem Turhan'ın bankacılık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, vatandaşlar daha çok TL mevduatı Kur Korumalı Mevduat'a dönüştürüyor. Döviz hesaplarından geçiş ise sınırlı kaldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) günlük verilerine göre de yeni ürünün devreye girdiğinin hemen ertesi günü 22 Aralık 2021 itibariyle bankacılık sektöründe gerçek kişilerin toplam TL mevduatı 1 trilyon 51 milyar 609 milyon lira seviyesindeydi. Yine BDDK’nın günlük verilerine göre de 30 Aralık 2021 itibariyle bu rakam 1 trilyon 63 milyar 164 milyon liraya çıktı. 11.5 milyar liralık bir artış yaşandığı görülüyor. Resmi ve ticari kurumların TL mevduatında ise 22 Aralık’ta 781 milyar 609 milyon lira, 30 Aralık itibariyle 806 milyar 925 milyon liraya yükseldi. BDDK verilerine göre resmi ve ticari kurumların TL mevduatındaki artış 25 milyar 235 milyon lira seviyesinde.

DÖNÜŞÜM YÜZDE 3 SEVİYESİNDE

Toplam mevduatta ise 131.8 milyar liralık bir artış var. 22 Aralık’ta 5 trilyon 73 milyar 602 milyon lira olan toplam mevduat 30 Aralık’ta 5 trilyon 206 milyar 409 milyon liraya çıktı. Gerçek kişilerin toplam mevduatı ise 3 trilyon 76 milyar 673 milyon liradan 3 trilyon 177 milyar 278 milyon liraya yükseldi. Bakan Nebati’nin verdiği bilgiye göre şu an 91.5 milyar liralık bir dönüşüm var. Bu yaklaşım gerçek kişilerin toplam mevduatının yüzde 3’ü kadar kur korumalı TL mevduata dönüşüm yaşandığını gösteriyor.

Öte yandan bankacılık kaynakları gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında dönüştürülebilir mevduatın yüzde 1-2 seviyesinde bir değişim yaşandığını belirtti. Kurun halen daha yüksek seviyelerde ve dalgalı seyrinde olması ile yüksek enfl asyonun döviz mevduatından kur korumalı TL mevduata geçişi yavaşlattığını söyleyen bankacılık kaynakları önümüzdeki günlerde de döviz mevduatından dönüşün daha hızlı olabilmesi için yüzde 17 ile sınırlanan faiz oranında bir gevşeme olabileceğine dikkat çekti. Enflasyondaki yüksek seyir de vatandaşın çekincelerinden biri. Ancak hükümetin enfl asyona endeksli yeni ürünler çıkarması da piyasada konuşuluyor.
Vadenin uzaması bankaların lehine

Bu arada bankacılık kaynakları henüz yavaş ilerlese de kur korumalı TL mevduatın bankacılık sektörü için avantajlı olduğuna dikkat çekti. Sektörde 32 günde yoğunlaşan mevduat vade süresini en az 3 aya taşıyan yeni ürün sayesinde bankalarda mevduat vadesinin uzadığını vurgulayan kaynaklar bunun da bilançolara olumlu yansıdığını kaydetti. Bankacılık kaynakları ayrıca faizin en fazla yüzde 17 ile sınırlanmasının da bankacılık sektörü için olumlu olduğunu dile getirdi.

 

 

 

Kaynak: Diğer

dolar Kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi