Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar

Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Araştırma Görevlisi Merve Kır
bitcoin
Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar

Kripto para birimlerine yönelik farkındalık, benimseme, güven ve algılanan risk düzeyini ölçmek için yapılan araştırmada, kripto para yatırımcılarının yanı sıra bugüne kadar kripto para satın almamış kişilerin de kripto para birimlerine yönelik tutumları araştırıldı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Araştırma Görevlisi Merve Kır tarafından yürütülen araştırmaya 903 kişi katıldı. Veriler çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmış olup 831 tane geçerli yanıt elde edildi.

Araştırmaya katılanların %45’i kripto paraya sahip

Katılımcıların %45’i kripto para birimlerinden en az birine sahip olduklarını; %15’i ise daha önce satın aldıklarını ancak şu an kripto paraya sahip olmadıklarını ve %40’ı ise bugüne kadar hiç kripto para satın almadıklarını belirtti. 

Bu çalışmada katılımcılar yatırımcılar ve yatırımcı olmayanlar olarak sınıflandırılmıştır. Yatırımcılar, halihazırda kripto para birimine sahip olan veya daha önce kripto para birimi satın almış ancak artık kripto para birimine sahip olmayan katılımcılardan oluşmaktadır. Bugüne kadar hiç kripto para satın almadıklarını belirtenler ise yatırımcı olmayanlar olarak ifade edilmektedir.

Kripto para kullanan veya kullanmış olan yatırımcılara hangi kripto paralara sahip oldukları veya daha önce hangilerini satın aldıkları sorulduğunda yatırımcıların en çok sırasıyla Bitcoin (%74,3), Ethereum (%71,7) ve Tether'i (%56,7) tercih ettiği görülüyor.

Yatırımcıların %25'i ve yatırımcı olmayanların %4'ü kripto para birimleri hakkında tamamen bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir. Tüketicilerin kripto para birimlerini kullanmadan önce detaylı araştırma yaptıkları göz önüne alındığında; kripto para birimi sahibi olmayanlarının bilgi seviyelerinin düşük çıkması beklenen bir sonuçtur.

Kripto para birimi satın alınırken finans danışmanlarına danışmak yerine arkadaş tavsiyesine kulak veriliyor

Yatırımcılara kripto para satın almadan önce ne tür araştırma yaptıkları sorulduğunda, en çok sırasıyla internet üzerinden genel bir araştırma yapıldığı, kripto para birimi kullanan arkadaşlara danışıldığı ve kripto paralarla ilgili çevrimiçi platformlarda fikir alışverişi yapıldığı belirtmektedir.

Büyük çoğunluk kripto para piyasasının önümüzdeki 5 yıl içinde daha da büyüyeceğini düşünüyor

Katılımcılara kripto para birimleri ile ilgili 5 yıl içindeki beklentileri sorulduğunda yatırımcıların %78’i, kripto para sahibi olmayanların ise %40’ı kripto para piyasasının daha da büyüyeceğini beklediğini belirtmiştir. Yatırımcı olmayanların %20'si ve yatırımcıların %7'si kripto para birimlerinin patlayan bir balon olacağın ifade ederken, genel olarak önümüzdeki 5 yıl içinde kripto para piyasasında önemli bir düşüş beklenmediği belirtilmiştir. Genel değerlendirme yapıldığında kripto para yatırımcılarının kripto para sahibi olmayanlara kıyasla daha iyimser ve pozitif beklentiye sahip oldukları görülmektedir.

Kripto paranın yatırım portföylerindeki oranı genelde %10’larda

Yatırımcılara kripto para birimlerinin yatırım portföylerindeki oranı sorulduğunda %44’ü %10’dan daha az olduğunu, %20’si %10 ile %25 arasında olduğunu belirtirken; %8’i kripto para birimlerinin yatırım portföylerinde %75’ten fazla olduğunu belirtmiştir.

Yatırımcıların yaklaşık %40’ı 3 seneden uzun süredir kripto para birimlerine yatırım yapmakta

Yatırımcılara ne kadar süredir kripto para birimlerine yatırım yaptıkları sorulduğunda, %39’u 3 yıldan uzun süredir, %31’i 2 – 3 yıl ve %21’i ise 1-2 yıl yatırım yaptıklarını belirtmişlerdir. Yatırımcıların %9’u 1 yıldan az süredir yatırım yaptıklarını ifade etmiştir.

Kripto para birimleri değer kaybettiğinde yatırımcılar panik satışlar yapmıyor, beklemeye devam ediyor

Yatırımcılara sahip oldukları kripto paranın değeri satın aldıkları fiyatın altına düştüğü zaman ne yaptıkları sorulduğunda, %44’ü bir şey yapmadığını, kripto para birimlerini portföylerinde tutmaya devam ettiğini, %37’si bunu alım fırsatı olarak değerlendirdiğini ve alım yaptığını, %10’u ise hemen sattığını belirtmiştir.

Yatırımcıların %55’inin sahip oldukları kripto para portföyleri ya zararda ya da başa başta olmasına rağmen alım fırsatı arayışındalar

Yatırımcıların %37’si mevcut kripto para portföylerinin kârlı durumda olduğunu belirtirken; %43’ü ise mevcut kripto para portföyünün zararda olduğunu yani portföylerindeki kripto paralarının mevcut ortalama değerinin onları satın alma maliyetinin altında olduğunu ifade etmiştir.

Yatırımcılar portföylerindeki kripto para oranlarını artırmak ve çeşitlendirmek için doğru zamanı bekliyor

Yatırımcılar önümüzdeki 12 ayı değerlendirdiklerinde kripto para birimlerine yatırım yapma konusundaki düşüncelerini de paylaştılar. Yatırımcıların %44’ü yatırım yapmak için doğru zamanı beklediğini, %29’u sahip olduğu kripto para birimlerinden daha fazla satın almayı ve %15’i ise farklı kripto para birimleri satın almayı düşündüğünü belirtti. Yatırımcıların sadece %12’si portföylerindeki kripto para birimlerinin ya tamamını ya da bir kısmını satmayı düşündüklerini belirtmiştir.

Yatırımcılar niye kripto para satın alıyor?

Kullanıcıların %80’i kripto para birimlerini satın alma nedenlerinin daha fazla bilgi edinmek ve deneyimlemek olduğunu belirtmekte. Diğer finansal yatırım araçlarına alternatif olarak gördüğü için satın aldığını ifade eden kullanıcılar %79 oranında iken, kripto para ile ilgili fırsatları kaçırmak istemeyenler %75 oranındadır.

Kripto paraya yatırım yapmayanların gerekçeleri

Kripto para sahibi olmayanların %83’ü kripto para birimlerini satın almama nedeni olarak yasal düzenlemelerin olmamasını gösterdi. %79,6’sı kripto para birimlerini güvenilir olmadığı için satın almadığını ifade ederken; kripto para birimlerindeki fiyat dalgalanmalarından dolayı satın almadığını belirten tüketicilerin oranı ise %69.

Kripto para birimlerinin yaygın olarak kullanılabilmesi için yasal düzenleme, fiyat istikrarı ve eğitim şart

Kullanıcıların %83’ü kripto para birimlerinin yaygın olarak kullanılması için yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu düşünmekte. Kullanıcıların %58’i kripto para birimlerinin yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırdığını düşünmektedir. Hükümetlerin kripto para kullanıcılarının kimlik bilgilerinin belgelendirilmesi için düzenleme yapması gerektiğini düşünen kullanıcı oranı %48’dir.

Kripto para birimlerinin yaygınlaşması için satın alınması, saklanması ve kullanımı ile ilgili eğitimlerin önemli bir faktör olduğunu düşünenlerin oranı %84 olarak çıkarken, yaygın kullanım için kripto para birimlerinde fiyat istikrarının oluşması gerektiğini düşünenlerin oranı ise %75 olarak ortaya çıktı.

Yatırım iştahı yüksek ama blok zincir teknolojisine güven şüpheli

Kullanıcıların %75’i gelecekte de kripto para birimlerinden satın almaya devam edeceğini, %66’sı gelecekte günlük hayatında alışverişlerde kripto para kullanacağını tahmin ettiğini ve %65’i kripto para birimlerine gelecekte daha fazla yatırım yapmayı planladığını beyan etmiştir.

Kullanıcıların %51’i kripto para birimlerine güvendiğini, %48’i kripto para sistemlerinin ve ilgili hizmetlerinin güvenilir olduğunu düşündüğünü ve %40’ı kripto para birimleri tarafından sağlanan güvenlik önlemleri dolandırıcılığı engellediğine inandığını ifade etmiştir.

Katılımcıların Demografik Profilleri

 

Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar - Resim : 1

Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar - Resim : 2

Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar - Resim : 3

Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar - Resim : 4

Kripto para araştırmasından dikkat çeken sonuçlar - Resim : 5