Kredi kartı kullananlar dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi: Facebook

facebook Sosyal Medya
Kredi kartı kullananlar dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi: Facebook

Son günlerde birçok kişi Facebook üzerinden kredi kartından para çekilmesinden şikayetçi. Kendimin de bu kervana katılmasıyla birlikte soluğu Doç. Dr. Ali Murat Kırık'ın yanında aldım. Kendisiyle son günlerde artış gösteren dolandırıcılık sistemini ve alınabilecek önlemleri konuştuk.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Facebook üzerinden hesaplardan para çekilmesinin dolandırıcıların en yaygın kullandığı yöntemlerden biri olduğunu söyledi.

Kırık, "Dolandırıcılar, insanların kişisel bilgilerini ele geçirerek hesaplarına erişebilirler. Bunu, sahte e-posta, mesaj veya telefon araması yoluyla yapabilirler. Aynı şekilde, insanları şüpheli bağlantılara tıklatarak kandırabilirler. Bu bağlantılar, kullanıcıları sahte bir web sitesine yönlendirebilir veya zararlı bir yazılım yükleyebilir. Kimlik avı dolandırıcılığı da giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle insanları sahte bir web sitesine yönlendirerek kimlik bilgilerini ele geçirebilirler. Bu web siteleri, genellikle gerçek bir web sitesine benzer şekilde tasarlanır" açıklamasında bulundu.

NEDEN FACEBOOK?

Facebook üzerinden dolandırıcılıkların yaygınlaşmasının birkaç nedeni olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sözlerine şöyle devam etti;

"Bu dolandırıcılıkların Facebook üzerinden yaygınlaşmasında birkaç neden var. Bunlardan biri, Facebook'un dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olmasıdır. Bu, dolandırıcıların daha fazla hedefe ulaşmasını sağlar. Diğer bir neden ise, Facebook'un kullanıcıların kişisel bilgilerini kolayca paylaşmasına izin vermesidir. Bu, dolandırıcıların kişisel bilgileri ele geçirmesini kolaylaştırır. Aynı şekilde Facebook kullanıcıların yaş aralığı 45 yaş üzeridir. Bu durum teknolojik değişimlere ayak uydurmayı zorlaştırmakta ve dolandırıcıların hedefi olmayı kolaylaştırmaktadır. Facebook, bu dolandırıcılıklarla mücadele etmek için çeşitli önlemler alıyor ancak dolandırıcıların da bu önlemleri aşmak için yeni yöntemler geliştirmesi nedeniyle bu mücadele her zaman başarılı olmuyor."

Doç. Dr. Ali Murat Kırık
Doç. Dr. Ali Murat Kırık

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE BUNLARA DİKKAT!

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
İnternet dolandırıcılığına karşı yapabileceğimiz bazı adımlar mevcuttur. Şüpheli bağlantılara asla tıklamayın. Bir bağlantının güvenilir olduğundan emin değilseniz, tıklamayın. Kişisel bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olun. Gerçek olmayan web sitelerine veya uygulamalara kişisel bilgilerinizi vermeyin. Güvenlik ayarlarınızı güncelleyin. İnternet bankacılığı, e-posta ve sosyal medya hesaplarınız için güvenlik ayarlarınızı güncelleyerek hesaplarınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. Güçlü şifreler kullanın. Şifrelerinizin güçlü ve tahmin edilmesi zor olduğundan emin olun. Büyük, küçük harf, özel işaret ve sayı tercih edin. Antivirüs yazılımı kullanın. Güvenlik yazılımı, bilgisayarınızı virüslerden ve diğer zararlı yazılımlardan korumanıza yardımcı olabilir.

İnternet alışverişlerini daha güvenli hale getirmek için sadece tanınmış ve güvenilir web sitelerinden alışveriş yapın. Ödeme sayfasının güvenli olduğundan emin olun. Ödeme sayfasının adresinin "https" ile başladığını ve "güvenli" ibaresinin bulunduğunu kontrol edin. Kredi kartı bilgilerinizi sadece gerekli durumlarda girin. İnternet bankacılığı üzerinden alışveriş yaparken, bankanızdan gelen SMS doğrulamasını kullanın. Bu önlemleri alarak internet dolandırıcılığına karşı korunma şansımızı artırabiliriz.

"BU ARALAR ÇOK SIK BU TARZ DOLANDIRICILIKLAR OLUYOR"

Öte yandan Facebook üzerinden hesabından para çekilen Meltem Güldeşiren, banka görevlisinin kendisine, bu sıralar çok sık bu tarz dolandırıcılıkların olduğunu bu sebeple sanal kartı tavsiye ettiğini söyledi.

Güldeşiren başına gelen olayı şöyle anlattı;

"Gece yarısı bankanın attığı mesajlarla kartımızdan para çekildiğini fark ettik. Bankayı aradığımızda yaklaşık 250 doların çekildiğini ancak sonrasında daha fazla meblağların çekilmeye çalışıldığını ancak banka tarafından engellendiğini öğrendik. Buna istinaden kartımızı hızlıca kapattırdık. Müşteri temsilcisi ise bize telefonda bu aralar çok sık bu tarz dolandırıcılık işlemlerinin olduğunu, kartı sadece fiziki ödemelerde kullanmamız gerektiğini ve internet alışverişlerinde sanal kartı kullanmamız gerektiğini söyledi."