Koç Holding'in 35 bin çalışanı kalıcı şekilde uzaktan çalışacak
Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Holding'in bizden haberler dergisine yaptığı açıklamada " "Bu dönemde elde edilen tecrübelerimiz ışığında, Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı hale geliyor." dedi.
Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle toplulukta hızla yaygın uygulamasına geçilen 'uzaktan çalışma' modelinin, Koç Topluluğu içinde 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getirileceğini açıkladı. Holding bünyesindeki şirketlerde 95 bine yakın çalışanı bulunan Koç Grubu'nda personelin yaş ortalaması 34. Çalışanlar içinde Y ve Z kuşağı oranı ise yüzde 72.
"Değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz" diyen Çakıroğlu, toplulukta uygulamaya konan 'çevik yönetim modeli' kapsamında 'çevik koçlar' yetiştirdiklerini, Harvard Business School ile işbirliği yaparak "Çevik Akademi" kurmayı tasarladıklarını söyledi.
Levent Çakıroğlu, dünyayı şekillendiren dinamikleri belirsizlik ve değişim kavramları üzerinden değerlendirirken, "Değişim hız kesmeden sürüyor. Belirsizlikler de azalmıyor, aksine artıyor" dedi. Daha önce yaptığı konuşmaları hatırlatan Çakıroğlu "İçinde bulunduğumuz dönemde teknolojinin tetiklediği değişimin söz konusu olduğunu ama önümüzdeki dönemde bugünden bilmediğimiz başka dinamiklerin zorladığı değişim ihtiyacıyla karşılaşacağımızı söylemiştim. Bu sebeple de değişimden korkmayan, değişimi kucaklayan, daha çevik, daha yenilikçi, daha rekabetçi bir kültüre ihtiyacımız olduğunu defalarca vurguladım. Nitekim 2020 yılında yaşadıklarımız bunu açıkça gösterdi" görüşünü dile getirdi.
DÜNYA DİJİTALLEŞMEDE 8 HAFTADA 5 YILLIK MESAFE ALDI
Pandeminin yarattığı zorunluluklar paralelinde dijitalleşmede çok kısa sürede önemli mesafe alındığını aktaran ve McKinsey'in hazırladığı bir rapora göre, tüketicilerin ve şirketlerin dijitalleşme alanında 5 yılda kat etmesi beklenen mesafeyi 8 haftada aldığına dikkat çeken Çakıroğlu, online satışların katlanarak büyüdüğünü, toplu taşıma yerine özel araç tercihlerinin arttığını; bisiklet ve scooter kiralama uygulamalarının hızla büyüdüğünü söyledi.
"Evler aynı zamanda ofis ve okul hâline geldi" diyen Levent Çakıroğlu, "Bu durum emlak piyasasını ve ev geliştirme sektörünü hareketlendirdi. Uzaktan sağlık hizmetleri de hızla büyüdü. Tiyatrolar, arşivlerindeki oyunları online izlemeye açtı. Müzelerimiz de sergilerini sanal ziyarete açtı. Hava yolu taşımacılığının pandemi öncesi seviyesine dönmesinin uzun süre alması bekleniyor" diye konuştu.
35 BİN ÇALIŞAN UZAKTAN ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEK
Konuşmasında esnek çalışma konusuna da değinen Çakıroğlu, pandemiyle birlikte hızla uzaktan çalışmaya hızla geçildiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Bu dönemde elde edilen tecrübelerimiz ışığında, geleceğin esnek çalışma modellerine yönelik çalışmalarımızı olgunlaştırarak devreye alıyoruz. Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan/esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçlar azalıyor. Hem çalışan tatminini hem de verimliliği artıracak büyük bir potansiyel var."
'Sıfır bazlı bütçeleme' bakış açısıyla fonksiyonlar arası kaynak dağılımı ve işgücü ihtiyacının taze bir zihinle gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Çakıroğlu "stratejik işgücü dönüşümü" konusuna da değindi. Koçtaş'ta gerçekleştirilen öncü projede sağlanan faydalar göz önüne alınarak uygulamanın 2021'de toplulukta yaygınlaştırılacağını kaydeden Çakıroğlu, "Uzaktan/esnek çalışma modelinin getirdiği avantajlardan biri de, dünyanın farklı ülkelerinden ihtiyaç duyulan yetkinlikte profesyonellerle çalışmaya imkân vermesi" dedi.
Çakıroğlu, uzaktan çalışmanın, liderlerin yetkinlikleri konusunda da farklılıklar gerektireceğinin altını çizerek,"Bu ekipleri yöneten liderlerin, çalışanların birbirleriyle ve şirketleriyle bağlarını kurabilen, organizasyon yetenekleri güçlü kişiler olmaları bekleniyor" görüşünü dile getirdi.
Forbes Dergisi'nin yayınladığı "Dünyanın En İyi İşverenleri" araştırması listesinde Koç Topluluğu'nun yine Türkiye'nin ilk sırasında yer aldığını söyleyen Levent Çakıroğlu, çalışan bağlılığındaki yükselişe de değindi. Çakıroğlu, ofis ve saha çalışanlarının bağlılık skorları arasındaki farkın kapandığını da aktarırken, "Önümüzdeki dönemde çalışan deneyimi alanındaki odağımızı koruyarak çalışma arkadaşlarımızın ve ailelerinin deneyimini iyileştirmeye devam edeceğiz" dedi.
Kaynak: Haber Global TV