Karadeniz gazı karaya nasıl çıkarıldı? TPAO Saha Geliştirme Teknik Müdürü Kırmacı Haber Global'de anlattı

Karadeniz Ekonomi haberleri Doğal gaz

Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden Karadeniz Gazı, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde test edilmeye başlandı. Üretilen doğalgaz bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı törenle resmen karaya ulaştırılacak. Haber Global muhabiri Ela Sezen detayları konuğuyla konuştu.

Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen Karadeniz Gazı 170 kilometrelik deniz açıklığından karaya ulaştırılarak ilk test için yanma işlemleri başlatıldı.

Haber Global muhabiri Ela Sezen, TPAO Saha Geliştirme Teknik Müdürü Harun Kırmacı ile konuya ilişkin detayları konuştu.

Gazın karaya ulaşma sürecine ilişkin Kırmacı, "Burada karada gördüğünüz bu büyük tesisin bir benzerini deniz tabanına kurduk ki 2 bin 200 metre su derinliğinden bahsediyoruz. 40 kilometrekare alana yayılan bir enerjiden bahsediyoruz. Kuyu başı vana takımları var, toplama hazneleri var, kontrol üniteleri var, her şeyi karadan yönetmemizi sağlayacak elektronik malzemeler var. İşte bu süreçte de enerji üssünü kurmaya başladık deniz tabanına, sonra bir önemli aşamada borularla o gazı buraya bağlamaktı. Karadeniz'in çok hırçın bir coğrafyası var biliyorsunuz... Deniz tabanında bunu beklemiyorduk aslında, ama deniz tabanı haritalarını oluştururken bir gördük ki 30 metre derinlikten sonra bizi uçurumlar bekliyor. 30 metreden 1.800 metreye birden iniyor derinlik. Bu uçurumdan boru hattı geçirmeniz lazım. Boru hattını herhangi bir yüzeye seremezsiniz." dedi.

 



Kaynak: Haber Global TV

Karadeniz gazı KARA