Kademeli emeklilik ile yaş düşecek mi? Sigorta girişi 1999 sonrası olanlar dikkat! Uzman isim anlattı

Ekonomi haberleri Emeklilikte Yaşa Takılanlar Emekli

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, emeklilik yaşına dair talepler ve kademeli emeklilik düzenlemesine ilişkin Haber Global'de değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, beklentiler ve çözüme dair önerilerini paylaştı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, sigorta başlangıcı 1999 sonrası olanları yakından ilgilendiren kademeli emeklilikle ilgili merak edilenleri Haber Global'de anlattı.

Yılmaz'ın açıklamaları:

Ülkemizde 3 kurum var. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı. SSK'lılarla ilgili EYT yasası hayatımıza girdi. Kural 8 Eylül 1999'dan önce işe girenlerde kademeli olarak prim günü mevcuttu ama yaş haddi kaldırılmıştı. 8 Eylül 99 sonrası işe girenlerde yaş haddi 58-60, 2008 sonrası 60-65'di. Siz 10 Eylül 99'da işe girdiğinizde yaşınız 58 ve 60 yaşa çıkmış oldu. Burada 17 yıl ileriye tarih atmış oldu. Avrupa'da da bu yaşlar 2008 sonrası 65'e yükseldi ama 17 yıl ileri gittiği için burada sigortalılar 17 yılın fazla olduğunu söyledi. Adaletsizlikle ilgili örgütler kuruldu, hak talep edildi.

Türkiye'deki yaş ortalaması 80 kadınlarda, 75-76 erkeklerde öngörülüyor. Siz çalışma hayatının içinde bulunup da ileri yaşlara vardığınızda çalışmak istediğinizde yaşlısınız diye iş verilmediği durumlarla da karşı karşıya kalınıyor. Sosyal yardımlar da var burada. Buradaki kademeli 2000 sonrasına bakıldığında ülke ekonomisi ve dengeler de devreye giriyor. Çözüm olarak ne yapılabilir, ona bakmak lazım. Kademeli oransal artış olabilir.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN NE OLABİLİR?

Sigortada 20 kadınlar 25 erkekler sisteminde bulunup daha sonra prim ödeyip daha sonra yaşı bekleyip emekli olma gibi şartlarımız var. Siz yine sistem içinde 20-25 yıl kalabilirsiniz, 7500 liradan maaş değil de 5000 lira şeklinde bağlanabilir. Burada biraz da olsa ekonomik rahatlama sağlanabilir. Buradaki kademeli yaşla ilgili kesin böyle yaşların düşürülmesi, 43-45'ten başlayarak 50-52'ye giden bir esneme istiyorlar. Prim ödemelerinin de kademeli düşürülmesi talep ediliyor. Burada başka gruplar da var. Staj ve çırakların talepleri var. Bağ-Kur tescil mağdurları, deprem mağdurları var. Sosyal güvenlik sisteminin a'dan z'ye modernize edilmesi lazım bunun kökten çözümü için.

"YAŞTA DEĞİŞİKLİK OLACAĞINI ZANNETMİYORUM"

Meclis'e iki aşamalı yasa gelecek. Bunlardan biri de Bağ-Kur ve SSK arasında prim eşitlemesi. Yaşta bir değişiklik olacağını ben zannetmiyorum.

Kaynak: Haber Global TV

emeklilik EYT sigorta YAŞ