İşte EYT'nin hikayesi... Yaş sınırından nasıl dönüldü?
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinin gelecek hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. Teklifin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerin ardından Genel Kurul süreci başlayacak. Peki EYT sürecinde neler yaşandı?
EYT'liler talep ettikleri emeklilik hakkına kavuştu. Peki EYT sürecinde neler yaşandı?
ERDOĞAN TASLAĞI GERİ GÖNDERDİ
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önce 48- 50 yaş sınırı gündeme geldi ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden çalışın diyerek taslağı geri gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise her defasında net bir zaman vererek EYT konusun 2023'e sarkmayacağının sinyalini veriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Aralık 2022'deki nihai açıklamasında EYT'de yaş sınırının olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını söyledi.
GÖZLER MECLİS'E ÇEVRİLDİ
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda gözler artık Meclis'e çevrildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı EYT düzenlemesini içeren kanun teklifinin, gelecek hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerin ardından Genel Kurul süreci başlayacak teklifin, ocak ayında yasalaştırılması öngörülüyor.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Teklif, 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak.
2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.
EYT'lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek verilecek.
EMEKLİ OLUP ÇALIŞAN İÇİN PRİM İNDİRİMİ
EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak.
BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN YAPILACAK
EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK'ye yapılacak.
Kaynak: Haber Global TV