İslam Memiş'ten iddialı sözler: TCMB yıl sonuna kadar 'faiz' artıracak

faiz faiz indirimi Merkez Bankası İslam Memiş Ekonomi haberleri
İslam Memiş'ten iddialı sözler: TCMB yıl sonuna kadar 'faiz' artıracak

Türkiye'de politika faizi uzun süredir yüzde 14'te sabit. TCMB'nin bu ay da faizi sabit tutacağını düşündüğünü belirten İslam Memiş, 2 ay içinde bir faiz indirim yapılabileceğini ancak yıl sonuna kadar faizde artışa gidileceği öngörüsünde bulundu.

Bir Youtube kanalına konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve Finansal Analist İslam Memiş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz  açıklaması öncesi yorumlarda bulundu. Memiş iddialı bir öngörüde bulundu.

İşte İslam Memiş'in faizle ilgili açıklamaları:

"FED'in faiz artırımından sonra piyasalarda genel beklenti ve benim kanaatim Merkez Bankası'nın politika faizinde bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Bir sürpriz yapar ya da aşağıya doğru faiz indirimine giderse karşımıza yeni kur atakları çıkar. Pas geçmesi halinde dolar için aşağıda 17.10 lira seviyesi var.

MERKEZ BANKASI PİYASALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ KAYBETTİ

Son 6 aydır Merkez Bankası'nın piyasalar üzerinde çok da fonksiyonel etkisinin olmadığını gözlemliyoruz. Yıl sonuna kadar muhtemelen faiz artırma olasılığı güçlü. Her ne kadar sert bir dille bırakın faiz artırmayı faiz indirmeye yönelik sözler söylense de 2022 yılı sonuyla ilgili öngörüm mutlaka bir faiz artırımı bekliyorum. Kesin cümleler gelse de daha önceki yıllarda bu söylemlerin yerini faiz artırımlarına bıraktığını gösteriyor. Dışsal etkenlere karşı yapılacak çok bir şey yok. Ülkenin risk primi yükselmiş, enflasyon zirve noktasına yaklaşmışken, dolar kuru yine ciddi anlamda yükseliş trendine girmişken, FED yıl sonuna kadar faiz artırımlarına devam ettirecekken haliyle de doların uluslararası piyasalardaki artışıyla da birlikte TCMB'nin mutlaka faiz artırma olasılığının yükseldiğini düşünüyorum.

ÖNCE İNDİRİM GELEBİLİR

Şöyle bir gerçek de var TCMB, 50 ya da 100 baz puan faiz indirimi için alanı olduğunu düşünüyor. Bu siyasi hamleden sonra en azından söz yerine getirmiş olurum diye. Bu şimdi diye enflasyon düşüş eğilimine girince TCMB önümüzdeki 2 ay içinde 50 ya da 100 baz puan faiz indirimi yapabilir diye düşünüyorum.

YIL SONUNA KADAR FAİZ ARTAACAK ÖNGÖRÜSÜ

Dolarda da düzeltme gerekiyor. Hem doların uluslararası piyasalardaki değer kaybı hem enflasyon rakamlarının düşmesi halinde TCMB son bir kez bir faiz indirimi hakkı olduğunu düşünüyor. Seçim sürecinde Türkiye, belki yıl sonunda erken seçim kararı da alınabilir. Haliyle de yüksek kurda devam etmek istemeyebilir hükümet. 2022 yılıyla faiz artırma öngörümü ve tahminimi sürdürmeye devam ediyorum."

 

Kaynak: Haber Global TV

İslam Memiş TCMB faiz faiz artışı faiz indirimi Merkez Bankası islam memiş yorumları