İngiltere'den Ukrayna'ya 245 milyon dolarlık alım garantisi

İngiltere Ukrayna
İngiltere'den Ukrayna'ya 245 milyon dolarlık alım garantisi
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiltere Enerji Bakanı Grant Shapps Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Ukrayna'nın aralarında İngiliz şirketlerinin de bulunduğu üreticilerden nükleer yakıt satın alması için 192 milyon poundluk (245 milyon dolar) bir ihracat finansmanı anlaşmasını garanti edeceğini duyurdu.

Ukrayna'nın enerji sistemi geçtiğimiz kış Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle ciddi zarar görmüş ve savaştan önce ülkenin elektriğinin yaklaşık yarısını sağlayan eskimiş nükleer santrallerine daha fazla bağımlı hale gelmişti.

Shapps, "Sağlayacağımız bu garanti, Ukrayna'nın gelecekte nükleer yakıtının Rusya üzerinden gelmek zorunda kalmamasını sağlamasına yardımcı olmak içindir. Bu para yakıtın çok daha güvenli kaynaklardan gelmesini garanti edecek" dedi. 

Bu kaynaklardan birinin de yarı İngiliz nükleer yakıt konsorsiyumu Urenco olacağını söyledi.

Ukrayna şu anda dört aktif nükleer santralinden üçünü kontrol ediyor.

Güneydeki Zaporizhzhia bölgesinde bulunan dördüncüsü ise Rusya'nın 22 Şubat 2022'deki işgalinin ardından geçtiğimiz mart ayında Rusya tarafından ele geçirilmişti. O zamandan bu yana her iki taraf da birbirlerini tesisin güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

İngiltere ukrayna