IMF Azerbaycan ekonomisine dair büyüme beklentilerini iyileştirdi

Azerbaycan
IMF Azerbaycan ekonomisine dair büyüme beklentilerini iyileştirdi

Küresel ekonomi için tahminlerini güncelleyen Uluslararası Para Fonu (IMF), Azerbaycan ekonomisi için bu yıl büyüme beklentisini yükseltti.

 Uluslararası Para Fonu, küresel ekonomik görünüm raporunu açıkladı. IMF, küresel ekonomi için tahminlerini güncelledi.  

IMF,"Dünya Ekonomik Görünümü: Farklılaşan Toparlanmaların Yönetimi" raporunda küresel ekonomi için 2021 ve 2022 büyüme tahminlerini Ocak ayında açıklanan tahminlere göre  yukarı çekti. 2020 yılında yüzde 3,3 daralan küresel ekonominin, 2021 yılında yüzde 6 büyüyeceğini tahmin eden IMF, büyümenin 2021'de yüzde 4,4'e gerilemesini bekliyor.

Tüm ülkeler için beklentilerini açıkladığı raporunda IMF, Azerbaycan ekonomisinin de bu yıl yüzde 2,3 büyüyeceğini öngörüyor. Ocak ayında açıklanan raporda bu beklenti yüzde 2 düzeyindeydi. Böylece IMF, yeni raporu ile Azerbaycan ekonomisi için büyüme tahminini yüzde 0,3 puan yükseltmiş oldu. IMF, 2022 yılı için ise Azerbaycan ekonomisinin yüzde 1.7 büyüyeceğini öngörüyor.

Azerbaycan’da 2021 yılı için enflasyon oranı yüzde 3,5, 2022 yılı için ise yüzde 3,2 olarak tahmin edildi.

IMF Azerbaycan ekonomisine dair büyüme beklentilerini iyileştirdi - Resim : 1

Moody's, Azerbaycan'ın not görünümünü "pozitife" yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Azerbaycan'ın kredi notunu teyit ederken, not görünümünü "pozitife" çevirdi.

2021 yılında cari dengenin milli gelire oranının yüzde 1,1 düzeyinde, 2022 yılı için ise bu oranın yüzde 0,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranında ise 2021 beklentisi yüzde 5,8, 2022 beklentisi ise yüzde 5,7 olarak açıklandı.   

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Azerbaycan'ın kredi notunu teyit ederken, not görünümünü "pozitife" çevirdi.

Moody's'den yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın "Ba2" olan kredi notunun teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise "durağandan" "pozitife" çevrildiği belirtildi.

Görünüm değişikliğinin, ülkede uygulanan politikanın etkinliğinde görülen gelişmeyi yansıttığı, bunun da ülkenin kredi profilinin direncini artırabileceği aktarılan açıklamada, para politikasında ve makro politika çerçevesinde yapılan iyileştirmelerin ülkenin dış finansman ve bankacılık sektörlerinde istikrarı artırabileceği kaydedildi.

Açıklamada, ülkenin, mali tamponlarını etkin bir şekilde kullanmasının karşıt döngüsel harcamalara olanak tanıyabileceği, hükümetin mali ve borç ölçütlerindeki bozulmayı da sınırlayabileceği belirtildi.

Açıklamada, ülke ekonomisinin gelecek 2-3 yıl boyunca ortalama yüzde 3 seviyesinde büyümesinin beklendiği kaydedildi.

IMF Azerbaycan Moodys küresel ekonomi