İstanbul'da Halk Ekmek'e yüzde 25 zam: "Eylül, ekim aylarına kadar..."

İstanbul'da Halk Ekmek'e yüzde 25 zam: "Eylül, ekim aylarına kadar..."

2020 Eylül'de yüzde 33 zamlanarak 1 TL'ye çıkan Halk Ekmek yüzde 25 daha zamlandı. Normal ekmek yarından itibaren 1 TL değil 1.25 TL'ye satılacak. İBB, haberimizin ardından yaptığı açıklamada zammın kaçınılmaz olduğunu yineledi. Fırıncılar ise ağustos ayında ekmeğin 2.5 TL'ye çıkmasını isteyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Halk Ekmek'e yüzde 25 zam yaptı. Yarından itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesine göre, 1 liraya satılan normal ekmek 1.25 liradan satılacak. 

Haberglobal.com.tr'ye konuşan İBB Halk Ekmek AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, "Artan un ve enerji maliyetleri karşısında bu zam kaçınılmazdı" dedi.

Sadece un fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 50'yi bulduğunu aktaran Nama, "Bu yıl kuraklıktan dolayı buğday rekoltesinde ciddi bir düşüş var. Kurdaki artışlarla birlikte ithalat maliyeti de yükselecek. Elektrik ve doğalgazdaki artışlar, işçilik maliyetleri ve ağır vergi yükleri zorlayınca fiyatlarda düzenleme yapmak zorunda kaldık" diye konuştu.

İBB ise, haberimizin ardından yaptığı açıklamada zammın kaçınılmaz olduğunu yineleyerek şu ifadelere yer verdi: "Piyasada 250 gram ekmek 2.5 Türk lirasından satılırken, yapılan fiyat artışına rağmen Halk Ekmek halen Türkiye'nin en ucuz ekmeği olmaya devam ediyor."

Öte yandan, İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, ağustos ayının ikinci perşembesi toplanacak İTO Meclis Komisyonu'na İstanbul'da şu an 220 gramı 2 TL'den satılan ekmeğin 2.5 TL olmasını teklif edeceklerini söyledi. Demir, bunun gerekçesini un fiyatlarındaki durdurulamayan artışlar olarak gösterdi.

İstanbul'da Halk Ekmek'e yüzde 25 zam: "Eylül, ekim aylarına kadar..." - Resim : 1

Halk Ekmek ürünlerine bir önceki zam Eylül 2020'de yapılmış, fiyatlar yüzde 33 artmıştı.

FIRIN EKMEĞİNE DE ZAM YOLDA

Vatandaş, artan girdi maliyetlerinden dolayı en temel gıda ürününü dahi sürekli zamlı almak zorunda kalıyor.

İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, ağustos ayında toplanacak İTO Meclisi'nde 220 gram ekmeğin fiyatının 2.5 TL'den satılmasını talep edeceklerini anlattı.

Son 1.5 ayda un fiyatlarının yüzde 25 arttığı bilgisini veren Demir, "2020 Ocak'ta 103 liraya aldığımız un şu an 176 TL. 1983'ten bu yana bu işi yapıyorum, hiç bu kadar keskin bir artış görmemiştim" dedi.

"Oysa bu aylarda hasatla birlikte bolluk oluşması ve fiyatların artmaması lazımdı" diyen Demir, şöyle devam etti:

"Piyasada eylül, ekim aylarına kadar un fiyatlarının 190-200 TL'ye çıkması bekleniyor. Biz de ağustos ayındaki İTO Meclisi toplanana kadar un fiyatlarının oturmasını bekleyip, ona göre bir ekmek zammı talebinde bulunacağız. Tahminimiz 2.5 TL isteyeceğiz yönünde."

İstanbul'da Halk Ekmek'e yüzde 25 zam: "Eylül, ekim aylarına kadar..." - Resim : 2

Haberglobal.com.tr olarak ulaştığımız, İstanbul Halk Ekmek'in 17 Temmuz 2021 tibarıyla yeni fiyat tarifesi

NE OLMUŞTU?

Anımsanacağı üzere, İstanbul'da satılan ekmek için İTO'ya 2019'da sunulan yüzde 20 zam talebi 10 ay sonra, 2020 Ekim'de sessiz sedasız kabul edilmişti. 200 gram ekmek 1.50 TL’ye, 240 gram 1.75 TL’ye çıkmıştı. Ancak maliyet artışına dayanamayıp cezaları göze alan 5 ilçedeki bazı fırıncılar ise bir ekmeği 2 TL’den satmaya başlamıştı. Son bir yıldır da İstanbul genelinde 220 gram ekmek 2 TL'den satılıyor.

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

ekmek zammı