Hollanda'da çok doğalgaz var! Ama deprem de var...

Avrupa Rusya Ukrayna Savaşı
Hollanda'da çok doğalgaz var! Ama deprem de var...
Hollanda'daki Groningen doğalgaz sahasında üretim yıllardır bilinçli bir şekilde azaltılıyor. Fotoğraf: Reuters

Hollanda'nın Groningen doğalgaz sahasında ekonomik değeri milyarlarca dolarla ölçülecek doğalgaz yatakları var. Ancak bölgedeki çalışmalar sürekli olarak depremlere sebebiyet verdiği için açılan davalar ve yıkılan evler büyük bir krize neden oluyor.

Avrupa büyük bir enerji krizine doğru koşar adım ilerliyor. Rusya’dan gelen doğalgaz geçmiş yıllarla kıyaslanmayacak seviyelerde. Almanya Kuzey Akım-2’yi askıya aldı. Kuzey Akım-1 için sabotaj iddiaları dolaşıyor. Kıta enerji alabileceği başka ülkelere yönelmiş durumda. Norveç, Polonya üzerinden getirilecek yeni bir boru hattı ile kıtaya daha fazla doğalgaz sağlamaya çalışıyor.

Avrupa’da her ülke kendine has kış tedbirleri alıyor. Polonya vatandaşları kışın yakmak üzere çöp depolarken, Çekya’da okul koridorları 14 derece sıcaklıkta, sınıflar ise 20 derece sıcaklıkta tutuluyor. Hollanda da tasarruf tedbirlerini hayata geçiren ülkelerden ve ülkenin Groningen bölgesinde çok büyük bir doğalgaz kaynağı var.

Söz konusu sahada doğalgaz çıkarmak için çalışmalar 1963 yılında başladı. Yarım yüzyıl sonra bile alanda 450 milyar metreküp doğalgaz olduğu düşünülüyor. Bu toplamda 1 trilyon dolarlık rezerv demek. Enerji devi Shell’e göre alandaki 50 milyar metreküplük doğalgaz çıkartılmaya hazır.

Hollanda'da çok doğalgaz var! Ama deprem de var... - Resim : 1

'EVİM HARABEYE DÖNDÜ'

Groningen doğalgazının çıkartılamamasının başlıca sebebi, kazı çalışmaları yapıldığı anda bölgede depremler meydana gelmesi. 50 yaşındaki Groningen sakini Wilnur Hollaar, “2004 yılında 1926’da yapılmış bir ev satın aldım. Taş işçiliği ve camları ile dikkat çeken bir evdi. Fakat buradaki pek çok ev gibi benim evimde de depremlerden dolayı çatlaklar oluştu, cephesi dökülüyor. Evim bir harabeye döndü” diyor.

Hollanda Madencilik Bakanı Hans Vijlbrief, depremlerin göz ardı edilemeyeceğini söylerken, söz konusu doğalgaz kaynağının çok büyük olduğunu ve mevcut gelişmeler ışığında alanın tekrar değerlendirilebileceğini belirtti. Vijlbrief, okulların, hastanelerin ve evlerin düzgün ısıtılamamasının da sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Shell’in tahminine göre, Groningen alanı tam kapasite çalışırsa yılda 46 milyar metreküp doğalgaz sağlanabilir ki bu Rusya’nın bir yılda Almanya’ya gönderdiği doğalgaza eşit. Almanya bu yıl nükleer santrallere yeniden ağırlık verecek, iki eski santralin tekrar hizmete geçmesi bekleniyor.

Hollanda'da çok doğalgaz var! Ama deprem de var... - Resim : 2

327 BİN EVİN 127 BİNİ HASARLI

2012 yılında alanda yaşanan 3.6’lık depremin ardından Groningen çalışmaları sorgulanmaya başladı. 2013'te alandan 54 milyar metreküp doğalgaz çıkartılırken bu yıl miktarın 4.5 milyar metreküp olması bekleniyor. Bölgedeki 327 bin evin, 127 bini hasarlı olarak kayıtlı.

2012 yılından bu yana ağır hasarlı olduğu için 3 bin 300 ev ekipler tarafından yıkıldı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 2019 yılında bölge halkından kameralar önünde özür dilemişti. Ülkenin ekonomi alanında ünlü yayınlarından Het Financieele Dagblad’da yer alan habere göre; Hollanda devleti bölgeden son 60 yılda 363.7 milyar euro gelir elde etti.

Groningen sakini Wilnur Hollaar, evinin değerinin 550 bin euroya kadar düştüğünü devletin ise kendisine ancak 12 bin dolarlık tazminat önerdiğini söyledi. 69 yaşındaki kent sakini Albert Heidema ise, 2015 yılında bir müfettişin evinin yarısının yıkık durumda olduğunu söylediğini ama halen resmi yıkım kararını beklediğini dile getirdi. Heidama deprem korkusunun kendisinde kaygı bozukluğu da yarattığını ve geceleri rahat uyuyamadığını söyledi.

Groningen alanını ABD’li Exxon Mobil ve Shell birlikte işletiyor, iki firma bugüne kadar çevreye verilen zararlardan dolayı Hollanda hükümetine 1.65 milyar euro tazminat ödedi. Shell sözcüsü Tim Kezer, sorunun farkında olduklarını ve doğalgaz sahasını en kısa sürede kapatmak için hükümetle işbirliği içinde olduklarını aktardı.

Hollanda hükümeti bu yıl doğalgaz üretim miktarını artırmak yerine, kömür santrallerinin üretim kotasını yükseltti. Ülke yurt dışından sıvılaştırılmış doğalgaz almak için de çalışmalar yürütüyor. Hollanda’nın hedefi bu kışa girmeden doğalgaz depolarını yüzde 80 oranında doldurmak.

Kaynaklar: Bloomberg, Reuters, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel