Hollanda uyardı: Mavi dil salgını yayılıyor

Hollanda Ekonomi haberleri Gündem haberleri
Hollanda uyardı: Mavi dil salgını yayılıyor

Hollanda Tarım Bakanı Adema, koyun ve sığırlarda görülen mavi dil hastalığının 2 bin 500'den fazla çiftlikte görüldüğünü ve "etkili bir aşıya ihtiyaç" olduğunu söyledi.

Hollanda Tarım Bakanı Piet Adema, Lüksemburg şehrinde yaptığı açıklamada, "Büyük bir salgın var." ifadesini kullanarak koyun ve sığırlar için tehlikeli olan mavi dil hastalığının yayıldığını belirtti ve uyarıda bulundu.

Hollanda'da 2 bin 500'den fazla çiftliğin söz konusu hastalıktan etkilendiğini belirten Adema, "Etkili bir aşıya ihtiyaç var." dedi. Bakan, mevcut varyanta karşı etkili bir aşısının bulunmadığını vurguladı.

Bakanlık, hastalığın Hollanda'nın et ihracatını kısıtlaması bekleniyor. Mavi dil hastalığının sağlık otoriteleri tarafından ihraç edilecek hayvanlarda test ve karantina edilmesi gerekliliği ülkenin tedarikinde sınırlandırmalara sebep olabilir. 

Mavi dil, "küçük, kan emici sivrisineklerden geçen, sığırlarda ve geviş getiren hayvanlarda görülebilen bir hayvan hastalığı" olarak biliniyor.

Hastalık, diğer semptomların yanı sıra iştahsızlığa, yüksek ateşe, fazla miktarda tükürük salgısı ve salya akıntısına neden olurken, bazen de hayvanın ölümüne sebebiyet verebiliyor.

Mavi dil patojenin, insanlar için tehlikeli olmadığı ve hayvandan insana bulaşmadığı belirtiliyor.

TOKAT'TA GÖRÜLMÜŞTÜ

Mavi dil hastalığı Temmuz ayında Tokat'ın Erbaa ilçesinde görüldü. Erbaa Hayvan sağlığı zabıtası hastalığın yayılmasını önlemek üzere hayvan hareketlerini yasaklamıştı.

Kararda Karayaka beldesi çevresinde 10 kilometrelik alanda karantina tedbirlerinin uygulanmasına karar verilerek hastalığın diğer hayvanlara yayılması önlendi.

Hastalık sona erene kadar merkez mahalleler, Kale, Çevresu, Kızılçubuk, Aşağı Çandır, Tosunlar, Bağpınar, Güvençli, Yaylacık, Ballıbağ, Salkımören, Üzümlü, Yoldere köylerinde hastalığa duyarlı hiçbir hayvanın giriş ve çıkışına izin verilmedi.

 

Kaynak: AA

Hollanda mavi dil