Her şey gram altına çalışıyor! İslam Memiş müjdeyi verdi

Altın Altın yorumları İslam Memiş dolar Gram altın

Altında yükseliş devam edecek mi? Piyasalarda son durum ne? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Haber Global canlı yayınında değerlendirdi.

Küresel piyasalarda altındaki yükseliş devam ediyor. Peki altın fiyatlarında seyir nasıl olacak? İşte detaylar...

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş:

"Orta ve uzun vadede altının ons ve gram tarafında yükselişlerin devam etme olasılığı güçlü gördüğümü söyleyebilirim.  Tabi zaman zaman altın fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalarda kafa karışıklığa neden oluyor.

Ancak aylık bazda baktığımız zaman altın fiyatları ons ve gram bazında çok da gerilemedi aslında ama haftalık bazda geriledi. Şöyle ki, Haziran ayında 2420 seviyesinde olan gram altın, temmuz ayında 2682 seviyesine kadar yükseldi, oradan tekrar ons altından olumsuz yönde etkilenerek geriledi ve şu anda Kapalı Çarşı tarafında gram altın 2573 lira seviyesinde. Yine haziran ayına kıyasla yüksek bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Amerika'da borsalarda sert satışlar yaşandı. Nakite ihtiyacı olan şirketlerde ihtiyaçlardan altın satışı yaptı ve diğer dolar karşısındaki varlıklar değer kaybetti.

Ancak haftanın son işlem gününde dün yine o destek seviyenin üzerinde kapanış yapmayı başardı. Ons altın şu anda 2387 dolar seviyesi bizim için kritik öneme sahip olan seviye 2380 dolar seviyesiyle haftalık kapanışta bunun üzerinde kapandı ve muhtemelen Amerika Merkez Bankası toplantısına toplantısına kadar bu dalgalanma devam edecek diye tahmin ediyorum.

Ons altında 2320, 2420 dolar aralığını kısa vade takip ediyoruz. Yine yıl sonunda 2600 dolar ve üzerindeki rakamları beklemeye devam ediyoruz.

Tabi Eylül itibariyle merkez bankalarının faiz politikasında düşüş beklentisi, jeopolitik gerilimler, özellikle Amerika'daki seçimlerin biraz farklı boyutlar, evrilmesi belirsizliğin oluşması gibi etkenler altın fiyatlarını pozitif yönde desteklemeye devam ediyor. 

İçeride dolar kurunun hızlı kesildi, yükseliş hızı kesildi ve gram altın onsu takip ediyor. Gram altın oraya ons altın gerileyince gram altın da geriliyor.

Gram altında kısa vadede 2580, 2680 lira aralığını takip etmeyi sürdüreceğiz. Yine yıl sonu öngörümüzde bir değişiklik yok. 3000 ,3500 lira aralığı.

Bugünkü ekonomik koşullar ve bugünkü tablo, altın fiyatlarının yükseleceğini  tekrar bize gösteriyor ancak, Merkez Bankaları faiz indirmezse ve jeopotik gerilimlerde azalma olursa bu sefer yükseliş yönlü beklentimizi iptal ederiz. Ama bugüne bakıyoruz yine yükseliş yönlü dünyadan haberli akışları gelmeye devam ediyor ve biz de pozitif beklentimizi tekrar altın fiyatlarında devam ettiriyoruz.

MERKEZ BANKASININ FAİZ İNDİRİMİ

Az önceki haberde de Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Bey de özellikle faiz indirim noktasında bir gündemlerinin bugünkü koşullarda olmadığını ifade etti ama koşulların çabucak değiştiğini özellikle ifade etmek isterim. Yine jeopolitik riskler Amerika'daki seçim süreci beş kadar neyin olacağı belli değil. Bugünkü koşullarda evet enflasyon düşmeden bir faiz indirimi gündemde yok. Bunun piyasa zaten bekliyor ama ekonomiye baktığımız zaman şirketlere baktığımız zaman ve iç piyasaya baktığımız zaman piyasa yıl sonunda bir faiz indirim bekliyor. Yani beklenti bu yönde.

Benim kişisel kanaatim Kasım Aralık aylarında bir faiz indirimi olmasını güçlü gördüğümü söyleyebilirim. Çünkü önümüzdeki aydan itibaren enflasyon rakamlarındaki ekonomi yönetimi beklemiş olduğu bu sert enflasyon rakamlardaki düşüşler merkez bankasının elini biraz daha rahatlatıyor."

EURO MU DOLAR MI?

Evet bugün koşullarda bir faiz indirim gündemde yok ama Kasım Aralık ayında farklı boyuta gidebilir. Dolar 32,94 kuruş seviyesinde şu an itibariyle 33 lira seviyesinin altına sarktı not artırımları gelince şu anda sakinliğini koruyor ama yıl sonuna baktığımız zaman yine yılın son çeyreğine baktığımız zaman 37,38 gündemde olabilir diye tahmin ediyorum.

Euro dolar paritesindeki beklentimiz  1,12 seviyesi. Euro Dolara kıyasla biraz daha kazandırma ihtimali veya biraz daha değer kazanma ihtimali güçlü gibi duruyor. Dolar mı Euro mu sorusunun cevabını Euro olarak verebilirim."