Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisi için ikinci çeyrekte yüzde 20 büyüme olabileceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisi için ikinci çeyrekte yüzde 20'ler oranında büyüme beklediklerini açıkladı. 

Bakan Elvan, Gaziantep İş Dünyası İle Buluşma programında konuştu.

Bakan Elvan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"Sektörel iyileşme tabana yayılmış durumda değil. Ekonomik aktivite canlı da olsa salgın döneminin getirdiği bir takım yapısal sorunlar da var, bunlardan birisi küresel enflasyon baskısı. Olağanüstü parasal genişleme, kuraklık, salgınla artan stoklama eğilimi ve tedarik zincirindeki aksamaların etkisiyle tüm dünyada emtia fiyatları artmaya başladı. Gelişmeler para politikaları üzerinde baskı unsuru olarak öne çıkıyor. Fed tarafından sözlü iletişim ile aktarılan bir cümle bile ani dalgalanmaya yol açabiliyor. Hizmet sektörünün zayıf seyretmesi istihdam üzerinde baskı yaratıyor. Süreç boyunca salgından etkilenen tüm kesimler için tedbirler aldık. Tedbirler konusunda ilave adımlar atmaya devam edeceğiz. Aşılama konusunda son haftalarda önemli bir ivmelenme söz konusu, bu durumun çok kısa sürede turizm başta olmak üzere hizmetler sektörüne canlanma getireceğini düşünüyorum.

İkinci çeyrek için çift haneli büyüme bekliyrouz. Şubat ayında yaptığımız düzenlemelerinde etkisiyle altın ithalatında önemli yavaşlama görmeye başladık, iç talebin kontrollü devam etmesi ve turizm gelirlerinin artması şartıyla cari açık tarafında bir sorun görmüyoruz. Bu sene milli gelire oranla yüzde 3,5'luk bir bütçe açığı hedefi ortaya koyduk. Mali alanı vatandaşlarımız için kullanmaktan asla çekinmeyeceğiz, bunu yaparken de orta vadeli hedeflerimizden sapmayacağız.

"MERKEZ BANKASI, FİYAT İSTİKRARINA ODAKLI KARARLI BİR DURUŞ SERGİLEMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Büyüme, ödemeler dengesi ve kamu maliyesi tarafı olumlu sinyaller veriyor, sorun enflasyonda ve döviz kurunun oynaklığında. Ülkenin ihtiyacı düşük enflasyon ve kur istikrarı, fiyat istikrarı olmaksızın büyüme ve refah artışından bahsedemeyiz. Yatırım için daha az belirsizlik, dolayısıyla fiyat istikrarı şart. Bu noktada Merkez Bankası'nın fiyat istikrarına odaklı kararlı bir duruş sergilemesi çok önemli. Disiplinli ve öngörülebilir politikalar enflasyonla mücadele başarı getirecektir. Enflasyonla mücadeleyi sadece para politikası perspektifinde görmüyoruz, mali politikamız ve yapısal politikamız fiyat istikrarını destekler niteliktedir. Gerekmesi durumunda makro ihtiyati tedbirleri almaktan çekinmeyeceğiz.

Daha kaliteli bir büyüme patikasına ve daha adaletli gelir dağılımına ihtiyacımız var. Tüm bunlar için yüksek enflasyondan kurtulmamız şart.

ŞİRKETLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER

Üretim, istihdam, yatırım ve ihracat bizim için olmazsa olmaz dörtlü ayağımız. Bu alanları desteklemek üzere vergi istisnaları ve teşvikleri getirdik. Vergi usul kanununda önemli değişiklikler yapacağız. Bunların başında iktisadi faaliyetlerin düzenlenmesine ilişkin değerlendirmeler yer alıyor. Değerleme hükümlerini değiştireceğiz. Nakit sermaye artırımında yüzde 50 olarak uyguladığımız kurumlar vergisi indirimini, artırılan sermayenin yurtdışından getirilmesi durumunda yüzde 75 olarak uygulanmasına ilişkin düzenleme yapacağız. Matrah artırımı düzenlemesi yaptık, 2016-2020 yıllarına ait gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir, kurumlar, stopaj ve kdv vergileri için matrah artırımı yapılabilecek. Vergi türleri için vergi incelemesi yapılmayacak, böylece işletmelerin geçmiş yerine geleceğe odaklanmalarını istiyoruz. Bu imkanlardan yararlanmak isteyenlerin başvurularını ağustos ayı sonuna kadar yapması gerekiyor.

ŞİRKETLERE HALKA ARZ MESAJI

Şirketlerimize uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman sağlama konusu gündemimizde. Halka arzların kolaylaştırılması yoluyla şirketlerimizin sermaye yapısını güçlendirmek için çalışıyoruz. Karşımızda sadece bankalar yok, bir de sermaye piyasaları var, yatırımcıların ve şirketlerimizin sermaye piyasalarına ilgisi çok önemli düzeyde arttı. 21 adet halka arz ile birlikte halka arz büyüklüğü 11 milyar TL'nin üstünde gerçekleşti. Halka arz yoluyla özkaynak finansmanı sağlayarak sermaye yapınızı güçlendirebilirsiniz. Halka arz olan şirketlere getirilen 2 puanlık kurumlar vergisinden yararlanabilirsiniz. Aile şirketlerinin ömrü uzun değil. Bunu kurumsallaşarak aşabilirsiniz. Halka arz sonrası şirketiniz daha görünür, bilinir hale geleceği için yerli ve yabancı şirketlerle iş yapma imkanlarınız da artar.

son dakika son dakika haber