Havaalanlarında çalışacak personel bulunamıyor: Kriz yaşayan Almanya'nın umudu 'Türk' işçilerde

Almanya
Havaalanlarında çalışacak personel bulunamıyor: Kriz yaşayan Almanya'nın umudu 'Türk' işçilerde

Avrupa'nın tamamında havalimanlarında çalışacak personel sıkıntısı yaşanırken bunun en büyük etkisi Almanya'da yaşanıyor. Yetersiz personel nedeniyle sistem çökmek üzere. Almanya ise krizi aşabilmek için yüzünü Türk işçilere çevirdi.

HABER GLOBAL - Almanya tarihi bir havalimanı kriziyle karşı karşıya. Havaalanlarında yolcu var, bavul var ama çalışan personel yok. 

Koronavirüs nedeniyle işleri durma noktasına gelen havacılık sektörü, işçi çıkarma yoluna gitmişti.

Kovid-19 yasaklarının bir bir kaldırılmasının ardından yeniden rağbet gören sektör, bu işten çıkarmalar nedeniyl personel bulamama krizine girerken çok sayıda uçuş iptal ediliyor, bavullar bekliyor. Hatta öyle ki bir havayolu şirketinde tüm rezervasyonlar sadece iki çalışanın üzerine kalmış durumda.

Dünyada 2 milyon 300 bin, Avrupa'da ise 600 bin işçi korona döneminde işten çıkarma ya da çeşitli sebeplerle işsiz kaldı, bunların arasında havalimanı çalışanları da var. Özellikle vardiyalı çalışacak personel bulmak neredeyse mümkün değil. Bagaj gibi fiziksel işleri yapacak personel de bulunamıyor.

SİSTEM ÇÖKEBİLİR

Alman Havalimanı Derneği ADV'ye göre sadece Almanya'da havaalanlarında personel pozisyonlarının yüzde 20'si boş. Bu oran bile sistemi aksatırken olası bir çöküş konusunda da uyarılarda bulunuluyor.

Almanya'da şu an çalışan aktif havaalanı personeli sayısı sadece 5 bin 500. Üstelik bunları 3 bini sadece Frankfurt ve Münih havalimanlarında çalışanlar.

Sorun sadece korona dönemindeki işten çıkarmalardan kaynaklanmıyor. Yaşı gelen işçiler de emekli olurken gençler ise havalimanlarında çalışmaya pek de sıcak bakmıyor. Bu nedenle sorunun sadece bu yazla sınırlı kalmayabileceği ve ilerleyen zamanlarda da devam edebileceği belirtiliyor.

Şu anda Almanya'da sadece Frankfurt ve Münih havalimanlarında sorun yaşanmıyor.

Havaalanlarında çalışacak personel bulunamıyor: Kriz yaşayan Almanya'nın umudu 'Türk' işçilerde - Resim : 1

Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Hannover gibi havalimanlarında durum vahim. Uzun kuyruklar, uçaklara yüklenmeyi bekleyen binlerce bavul sorunu devam ediyor.

Bu sorun Avrupa'nın genelnide birçok havalimanıda yaşanıyor. Londra'da da benzer görüntüler dikkat çekerken bağlantılı uçuşlar nedeniyle Wroclaw, Westerland, Marsilya, Milano, Manchester ve Viyana'da da benzeri görüntüler ortaya çıkmaya başladı.

2 bin personel aranıyor... Gözler Türk işçilerde

Yaz mevsimin gelmesi ve dünya genelinde koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla birlikte havalimanlarında yoğunluk yaşayan ve oluşan personel sıkıntısı nedeniyle uçuşlarını iptal etmek zorunda kalan Alman havacılık endüstrisi, 2 bin kişiyi Almanya'daki havalimanlarında geçici olarak istihdam etmek istediğini açıkladı. 

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL), Federal Çalışma Bakanlığı'na yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif sundu. Teklifte, "Yer hizmetleri alanında 2 bin kişilik personel sıkıntısı var. Bu personel ihtiyacını kısa vadede karşılamanın bir yolu olarak yurtdışından işçi alımını görüyoruz." ifadesi kullandı. 

BDL'ye göre, Türkiye'den gelecek işçilerde, A2 seviyesinde Almanca konuşma, hava yolu birliği IATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifikalı tehlikeli madde eğitimlerine sahip olma ve Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşılama koşulları aranıyor. 

Kaynak: Haber Global TV

Almanya havacılık sektörü Almanya havalimanları iş fırsatları