Hafta sonu tatili yapmak ne kadara mal olacak?

Web Özel
Hafta sonu tatili yapmak ne kadara mal olacak?
Şile Kaynak: Shutterstock

Yükselen akaryakıt fiyatları ve konaklama masraflarının katlanması, hafta sonu tatili yapmanın cazibesini nasıl etkiledi? Vatandaşlar tatil bütçelerini daha çok uzun süreli tatiller için mi kullanmayı tercih edecek?

Yazın gelmesi ve havaların ısınması ile deniz sezonu açıldı. Yıllık izni olanlar tatillerini ayarlarken, olmayanlar hafta sonlarını güzel bir tatil beldesinde geçirmek için planlar yapmaya başladı. Ancak pandemi yasaklarının hiç anılmadığı üç yıl sonraki ilk yaz mevsiminde, tatil yapmak isteyenler artan seyahat ve konaklama masraflarını düşünüyor.

Tatil kalemlerine gelen zamlar sebebiyle vatandaşlar yol masrafının uzun bir tatilde olduğu gibi yapılacağı hafta sonu tatillerini yeniden değerlendirecek mi? Biraz daha para biriktirip daha uzun tatil yapmayı mı tercih edecekler? Ara sıra hafta sonu kaçamakları yapanlar bu alışkanlıklarını devam ettirebiliyor mu? 

Hafta sonu tatili yapmak ne kadara mal olacak? - Resim : 1
Şile Merkezi yaklaşık 10 km uzunluğunda kumsallara sahip. Foto: Eren Sakarya 

İstanbul, Kadıköy'den yaklaşık 60 km uzaklıktaki Şile uzun kumsalları, doğası ve deniziyle İstanbulluların favori hafta sonu turizm mekanlarından. Buraya şahsi otomobil ile gidiş dönüş benzin masrafı yaklaşık 400 lira tutuyor. Üsküdar'dan kalkan İETT otobüsleri de mevcut (Bir tam bilet 7,67 lira). Bir yapı marketten alınan 2 şezlong 1 şemsiye toplam 250 lira tutarken 2 günlük 2 kişilik yiyecek masrafı 250 lirayı bulabilmekte. Şile'de ise konaklama gecelik kişi başı 300 - 350 liradan başlıyor. 

'ŞİLE DİĞER TATİL BELDELERİNE GÖRE UCUZ'

Şile Kültür ve Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Emre Budur, plaj işletmeciliği de yapıyor. Budur, kısa dönemli konaklama için Şile'nin gözde yerlerden biri olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz hafta sonu rezervasyonların dolu olduğunu belirten Budur, "Şile, ünlü tatil beldelerine göre nispeten ucuz bir yer. Çünkü işletmeler çok büyük kiralar ödemiyor. Ünlü tatil beldelerinde işletmeler için yıllık kiralar 500 bin liradan başlarken Şile'de 150 bin lira. Bu yüzden maliyetler daha ucuz. 'E ucuza konaklamak varken neden daha fazla para verelim?' mantığı ile insanlar hafta sonları burayı tercih ediyorlar" dedi.

Hafta sonu tatili yapmak ne kadara mal olacak? - Resim : 2

Şile'de turizmcilikle uğraşan ve seyahat acentesi sahibi Tümay İmamoğlu ise, zamlara karşın rezervasyonlarda bir azalma olmadığını söyleyerek, "Nitelikli müşteride düşüş var ama genelde aşırı bir değişiklik yok. Bu hafta sonu boş değildi" dedi. Şile'de asıl sezonun okullar kapanınca başladığını söyleyen İmamoğlu, "3 hafta sonra rezervasyonlarda daralma olur mu, olmaz mı bakmak lazım ama gidişata göre bir daralma beklemiyoruz" dedi.

Hafta sonu tatili yapmak ne kadara mal olacak? - Resim : 3
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "Bodrum'a hafta sonları genelde yazlıkçılar tercih ediyor" dedi. Kaynak: Shutterstock

PEKİ BODRUM?

İstanbullu ve İzmirli tatilcilerin bir başka gözde hafta sonu tatil mekanlarından biri de Çeşme Yarımadası ve Güney Ege sahilleri. Adnan Menderes, Milas-Bodrum ve Dalaman Havalimanları sayesinde tatilciler hafta sonu tatillerini bu bölgelerde geçirebiliyorlar. Ancak zamlar buradaki otel fiyatlarını da etkiledi.

Dünyanın sayılı tatil beldelerinden ve ünlü isimlerin de gözdesi olan Bodrum'da otel fiyatları gecelik 450 liradan, doğasıyla ve deniziyle tatilcilerin favori yerlerinden Marmaris'de ise 350 liradan başlıyor. Bodrum'a da Dalaman'a da İstanbul'dan havayolu ile gidiş geliş yüksek olmayan sezonda dahi 700 lirayı bulabiliyor.

Hafta sonu tatili yapmak ne kadara mal olacak? - Resim : 4
Ege'nin incisi Marmaris.  Kaynak: Shutterstock

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Başkanı Bülent Bülbüloğlu okulların kapanmasıyla hafta sonu turizminin yeni başlayacağını söyledi. Hafta sonu turizmi için Bodrum ile diğer yerleri ayırmak gerektiğini söyleyen Bülbüloğlu, "Bodrum'a genelde yazlıkçılar giderken hafta sonu tatilcileri Fethiye, Marmaris, Datça gibi diğer yerleri tercih ediyor" diyerek İstanbul'dan gelenlerin genelde Bodrum'da yazlık sahibi olduklarını ifade ediyor.

Bu bölgelere İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla gibi illerden hafta sonu tatilcilerinin geldiğini söyleyen Bülbüloğlu "Öngörümüz bu sene trafiğin yavaşlayacağı şeklinde. İç pazarda bir daralma bekliyoruz tabi" diyerek zamlar sonrası hafta sonu tatilcilerinde bir azalma beklediklerini söyledi.

Kaynak: Web Özel

Web Özel