Gram altını 'ucuza buldum' diyenlere İslam Memiş'ten uyarı: Tek bir yolu var, o da...

haberglobal.com.tr
İslam Memiş Gram altın çeyrek altın

Altın rekor üstüne rekor kırıyor. Böyle olunca piyasada sahte altın alarmı verildi. Peki, sahte altın nasıl anlaşılır, gerçeğinden ayırt etmek mümkün mü? İslam Memiş, Haber Global'de bu soruları yanıtladı, vatandaşları uyardı.

'Ucuz altın buldum' diye sevinenlere altın uzmanı İslam Memiş'ten uyarı geldi. Altının gramının standart ve değerinden aşağıya satılması da mümkün değil. Sahte altın internet sitelerinde ucuza gösterilerek satılıyor. Sahte altının anlaşılması ise çok zor.

Peki, sahte altın nasıl anlaşılır? Sahte altını gerçeğinden ayırt etmek mümkün mü? Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, bu soruların yanıtını Haber Global Muhabiri Saadet Çelikçi'ye anlattı.

Memiş, "Vatandaşlarımızın malesef gözüyle ayırt etmesi mümkün değil. Tüketici altın aldığını zannederken ihtiyacı olduğunda bozdurmaya gittiğinde kuyumcuda anlıyor" dedi.

Memiş, şöyle devam etti:

Altında fiyatlar yükselirken piyasada sahtecilik de artıyor. Birebir aynısı yapılıyor. Sahte altını gerçeğinden ayırt etmek ise mümkün değil. Çünkü rengine dokusuna kadar birebir aynısı yapılıyor.

Teknoloji o kadar gelişiyor ki kalpazanlar da atölye gibi çalışıyor, ağırlığı ve rengini tutturuyorlar. Çarşı pazarda, 1 milyoncularda 10 liralık takıları art niyetliler çarşıdan alıyorlar düğünlerde de takı olarak takıyorlar.

SAHTE ALTIN TESTİ NASIL YAPILIYOR?

Mihenk taşı dediğimiz taşımız var. Burma bilezik görünümlü imitasyonu sürterek testini yapacağız. 14 ayar suyu sürttüğümüzde iz yok oluyor, altın olduğunda yok olmaması lazım.

SAHTE ALTINA KARŞI NE YAPMAK GEREKİYOR?

Mümkün olduğunca fiziki almak lazım, internetten almak gerekiyorsa bilindik markalardan almak lazım.