Gram altında sevindiren gelişme! Seçim öncesi tablo tersine döndü, fark...

Ekonomi haberleri Gram altın ONS altın çeyrek altın

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından gram altında hareketlilik arttı. Ons altın son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Gram altın da Kapalı Çarşı'da sert düşüş gösterdi. Ardından yükselişe geçti. Haber Global muhabiri Gizem Bilen Kapalıçarşı'da detayları konuğuyla konuştu.

Haber Global muhabiri Gizem Bilen altındaki son durumu Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı'yla konuştu.

Dolar ve euro piyasasındaki son duruma ilişkin Sarı, "Altınında düşüş söz konusuydu ama sabah saatler dolar TL'nin 20,30'lara doğru hatta 20,40'lara doğru olan seyri hem de ons altını yeniden 1.950 dolar seviyesi üzerindeki hareketi gram altını da yukarı taşıdı. Aslında seçim öncesi seçim sonrasındaki fiyatlarına baktığım zaman çok fazla bir farklılık yok ama serbest piyasayla interbank bir fiyat farkı vardı biliyorsunuz. Bir gram da neredeyse 200 TL'ye kadar yükselişler görmüştük. Şu an o 80 TL 100 TL arasında yani interbank piyasasında 1.280 TL gram altın. Kapalıçarşı'da ise 1.370 TL civarında fiyatlanıyor. O yüzden aradaki farkın kapanmış olması güzel bir şey çünkü dolar TL'de ve altında talep fazlalığı dolayısıyla farklılık açılmıştı. Artık yavaş yavaş serbest piyasa ve interbank piyasasının birbirine yaklaşıyor olması seçim riskinin ya da belirsizliğin orta kalktığını söyleyebilirim." dedi.

Borsa İstanbul'a ilişkin konuşan Sarı, "Borsa dünden beri yüzde 8'in üzerinde değer kazandı. Aslında daha çok coşkulu taraf o taraf diyebiliriz. Çünkü fiyatlanmasının yukarı yönde fiyatlanmasının nedeni ekonomi tarafından başa kim geçecek? Yani kaptan kim olacak? Biraz Mehmet Şimşek ismi dillenmeye başladı. Bunun fiyatlandığını görüyoruz. Bankacılık yüzde 9 değer kazandı. Endekslerde yüzde 8'lere varan değer kazanımı var dünden beri. Ekonominin başındaki kişi kabine perşembe günü açıklanacak. Perşembe gününe kadar düşüşler ve çıkışlar çok sert olabilir ama fiyat olarak baktığımızda 5 bin seviyesi zaten çok önemli bir seviyeydi. Bugün itibariyle 4.955 seviyelerine kadar doğru yükselişler oldu. Şöyle bir kriter belirleyebiliriz. 5 bin seviyesi üzerinde yükselişin devam edebileceğini söyleyebiliriz ama 5 binin altında iniş ve çıkışların daha sert olabileceği bir borsa bizi bekliyor diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarına ilişkin ise Sarı, "Bir miktar FED'in faiz artırımları Amerika Merkez Bankası'nın faiz artırımları dolasıyla baskılanmıştı ama önümüzdeki süreçte jeopolitik riskin Çin ve Amerika arasındaki ya da Rusya Ukrayna konusunun tekrar canlanırsa altın tarafına pozitif yarayabilecek bir gelişme. Onun dışında dolar endeksinin güçlü olması altın tarafını baskılayan unsur. FED'in faiz artırımlarına devam etmesi yine altını baskılayan unsur. Takip edeceğimiz destek seviyeleri 1.900, 1.920 dolar seviyesine kadar ons'ta düşüş görebiliriz. Bu da gram altında aslında bir miktar alım fırsatı yaratabilir.  1.250, 1.300 bandı aralığına gelebilir gram altın. Bunu değerlendirebiliriz. Onun dışında tabii ki yukarı yönlü hareketlerde 2 bin ve üzerini konuşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Piyasalardaki makas aralığına ilişkin ise Sarı, "Serbest piyasada döviz azlığı varsa alternatif yatırım aracı her zaman altındır. O yüzden altında da bu makasın açıldığını görüyoruz. Bir de altın fiyatı hem ons altın bir yandan da içerideki dolar fiyatıdan fiyatlandığı için dolardaki makasın artması aslında otomatik olarak gram altında da makas açılmasını sağladı ama piyasa arz ve talep dengesi dengelendikçe birbirini tamamladıkça fiyatlar yavaş yavaş interbankla serbest piyasanın birbirine yakınlaştığını görüyoruz. Bu da pozitif gelişme." diye konuştu.


Kaynak: Haber Global TV

altın gram altın çeyrek altın