Gazprom'un Çin'e gaz sevkiyatı bir hafta duracak

Doğal gaz Çin Ekonomi haberleri Dünya haberleri
Gazprom'un Çin'e gaz sevkiyatı bir hafta duracak

Gazprom, Çin'e Sibirya Doğalgaz Boru Hattı üzerinden gönderdiği gazı bakım sebebiyle 21-27 Eylül arasında durduracağını açıkladı. 2023 yılında Rusya'nın hat üzerinden Çin'e doğalgaz sevkiyatı 22 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Gazprom, yıllık planlı onarımlar nedeniyle 21-27 Eylül arasında Sibirya Doğalgaz Boru Hattında üzerinden Çin'e gaz sevkiyatını durduracağını açıkladı.

Açıklamada, "21-27 Eylül arasında Sibirya Doğalgaz Boru Hattında planlı bakım çalışmaları gerçekleştirilecek. Bu süre zarfında gaz nakliyesi geçici olarak askıya alınacaktır" denildi.

Gazprom ve Çinli CNPC şirketi arasındaki "doğu güzergahı" boyunca gaz alım satım anlaşması uyarınca, Sibirya Doğalgaz Boru Hattı'nın ekipman ve sistemlerinin bakımı ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez yapılıyor. 

İlkbaharda, gaz boru hattındaki bakım çalışmaları 28 Mart-4 Nisan tarasında gerçekleştirildi.

2022 yılı sonunda Rusya, Sibirya Doğalgaz Boru Hattında üzerinden Çin'e 15,5 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. 2023 yılında Rusya'nın hat üzerinden Çin'e doğalgaz sevkiyatı 22 milyar metreküpe ulaşacak.

Rusya'nın doğusundaki en büyük gaz taşıma sistemi olan Sibirya Doğalgaz Boru Hattında ihracat kapasitesi yılda 38 milyar metreküp.

2014 yılında Gazprom ve CNPC, önümüzdeki 30 yıl boyunca Çin'e Rus gazı tedarikine ilişkin 400 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. İlk boru hattı tedariği Aralık 2019'da başladı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Gazprom Çin Enerji