Gazprom, Ukrayna'dan Avrupa'ya gönderilen günlük dogal gaz hacmini açıkladı

Ajans Bizim
Doğal gaz Avrupa Ukrayna
Gazprom, Ukrayna'dan Avrupa'ya gönderilen günlük dogal gaz hacmini açıkladı

Bir Gazprom yetkilisi, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya yapılan Rus doğal gaz sevkiyatının hacminin günde 42.2 milyon metreküp olduğunu söyledi.

TASS’ın haberine göre, yetkili  gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gazprom, Sudzha gaz pompalama istasyonu aracılığıyla Ukrayna toprakları üzerinden transit geçiş için Ukrayna tarafından onaylanan miktarda Rus gazı tedarik etmeye devam ediyor. Bu miktar 2 Haziran için 42.2 milyon metreküptür. Sokhranovka gaz pompalama istasyonu üzerinden transit geçiş talebi reddedildi” dedi.

Söz konusu hacim 1 Haziran'da 42,4 milyon metreküp seviyesindeydi.

Ukrayna üzerinden geçen transit hat, Rus gazının Batı ve Orta Avrupa ülkelerine sevkiyatı için tek güzergah olma özelliğini koruyor. Kuzey Akım boru hattından pompalama tamamen askıya alındı. Türk Akımı ve Mavi Akım üzerinden gaz tedariki Türkiye ile güney ve güneydoğu Avrupa ülkelerine yönelik.

Mayıs 2022'de Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü, şirketin Lugansk bölgesindeki Novopskov gaz kompresör istasyonunu kontrol edemediği iddiasıyla mücbir sebep nedeniyle Sokhranovka geçiş noktası üzerinden Avrupa'ya gaz akışını askıya alacağını açıkladı. Ancak Gazprom, ortaya konulan gerekçesin “mücbir sebep olduğuna dair herhangi bir kanıt göremediğini” açıkladı. 

2022 sonbaharında Ukrayna'nın Naftogaz şirketi, Ukrayna üzerinden gaz taşıma hizmetleri için ödemesini geciktirdiği gerekçesiyle Gazprom aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne tahkim başvurusunda bulundu. Gazprom CEO'su Alexey Miller ise Naftogaz'ın tahkim başvurusunu gayrimeşru bulduğunu iddia etti.