Fransız bakanlar akaryakıta indirimi mantıklı bulmadı

Fransa Brent petrol
Fransız bakanlar akaryakıta indirimi mantıklı bulmadı
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa’da Cumhuriyetçiler Partisi (LR) milletvekili ve Haut-de-France Bölgesi Başkanı Xavier Bertrand, hükümetten bir litre benzin fiyatında herkes için 15 ila 20 cent indirim yapılmasını isterken, Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu teklifin "tutarlı olmadığını" söyledi.

Le Maire, BFM televizyonuna yaptığı açıklamada “Hükümeti vergileri arttırdığı için eleştiriyoruz ama yerel ölçekte siz de arttırmayın” dedi. Bakan, Xavier Bertrand'ın akaryakıt fiyatlarında indirim teklifinin "sorumluluktan uzak olduğunu” düşündüğünü belirtti.

Bakan, "Xavier Bertrand'ın teklifinin malî karşılığı 12 milyar euro'dur ve bütçe hedeflerimizle ve her ne olursa olsun çıkan sonuçla tutarlı değil" diye konuştu.

Bruno Le Maire ayrıca, Xavier Bertrand’ın bölgesel politikasını da eleştirdi.

Bakan, "Xavier Bertrand, enerji ürünlerine uygulanan iç tüketim vergisini bölgesel seviyede düşürebilir. Bu vergi ulusal düzeyde kabul ediliyor ve bölgeler bunu arttırma imkânına sahip oluyor (...) Xavier Bertrand maksimum artışa gitmeyi seçti" dedi.

Hauts-de-France Başkanı Bertrand, hükümeti herkese bir litre benzin fiyatında 15-20 cent indirim yapmaya çağırdı. 

Fransa’da toplam olarak, 10 milyon hane yakıt yardımından faydalanıyor. Bu önlemin devlete maliyeti 8 milyar euro olarak hesaplanıyor.

Ancak bu önlem, esas olarak, durumu daya iyi olan hanelere fayda sağladı. Bu hanelerin yüzde 25’lik bir kesimi 2022 yılında 64 ila 115 euro arasında tasarruf ederken, daha yoksul hanelerin yüzde 25'i ise 48 euro tasarruf sağladı.

Fransa’da, ilkbaharda düşen akaryakıt fiyatları yaz aylarında yeniden yükselmeye başladı. 

Fransa Enerji Dönüşümü Bakanlığı tarafından 25 Ağustos'ta yayınlanan son verilere göre, motorin fiyatları litre başına ortalama 1,8240 euro, süper benzin SP95-E10 fiyatları 1,9171 euro, süper SP98 fiyatları ise 1,9844 euro ile sembolik 2 euro eşiğine çok yaklaştı.

Kaynak: Ajans Bizim

Fransa akaryakıt fiyatları zam indirim