Fransız bakanın enflasyonu düşürme planı dalga konusu oldu!

Fransa Enflasyon
Fransız bakanın enflasyonu düşürme planı dalga konusu oldu!
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa'da Ticaret ve KOBİ Bakanı Olivia Gregoire'nun yüksek enflasyonla mücadele önerisi, Avrupa genelinde büyük bir tartışma başlattı. Bakan Gregoire, enflasyonu azaltmak için ilginç bir çözüm önerisi olarak okullarda yemek pişirme derslerinin verilmesini teklif etti.

Bakan Gregoire, yaptığı açıklamada, hazır ve donmuş gıda ürünlerinin mutfak enflasyonunu artırdığını, ancak taze sebzelerin daha düşük fiyatlandırıldığını belirtti. Bu nedenle, "Hazır gıdalar yerine daha pahalı olmayan çiğ ürünleri nasıl pişireceğimizi öğrenmeliyiz" şeklinde konuştu.

Ancak bu öneri, muhalefet partilerinden büyük tepki çekti. Sosyalist 'Boyun Eğmeyen Fransa' Partisi lideri Jean-Luc Melenchon, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İçme suyu sıkıntısıyla mücadele ederken, şarap tadımı dersleri alın" diyerek Bakan Gregoire'un açıklamalarını eleştirdi.

Fransa'da yüksek enflasyonla mücadele ve tüketici maliyetlerini düşürme çabaları önemli bir gündem maddesi haline gelirken, bu tür öneriler kamuoyunda geniş tartışmalara yol açıyor. Bakan Gregoire'un yemek pişirme dersleri teklifi, tüketici alışkanlıkları ve fiyatlar konusundaki derin görüş ayrılıklarını gün yüzüne çıkardı.

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon deyince akla ilk gelen günlük hayatta çokça kullandığımız mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıdır. Ancak mal ve hizmetlerin fiyatları zaman içinde artabilir veya azalabilir.

Enflasyon sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artı göstermesidir. Diğer bir deyişle, sadece bazı malların fiyatlarının sürekli artması ya da tüm malların fiyatlarının bir sefer artması enflasyon değildir.

Örneğin aylık enflasyon oranının yüzde 1 olması, o ay içinde fiyatlar genel seviyesinin bir
önceki aya göre yüzde 1 oranında arttığını gösterir. Yıllık enflasyonun yüzde 30 olması da, fiyatların bir önceki yıla göre ortalama yüzde 30 oranında arttığını, örneğin geçen yıl 20 milyon TL’ye alınan bir mal sepetinin bu yıl ancak 26 milyon TL’ye alınabileceğini ifade eder.

ENFLASYON DÜŞÜNCE FİYATLAR DA DÜŞER Mİ?

Enflasyonun düşmesi; fiyatların düşmesi, insanların alım gücünün artması, gelirlerinin yükselmesi demek değildir. Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların
alım güçlerinin daha az azalması demektir.

Kaynak: Diğer

enflasyon Fransa Dünya haberleri dış haberler