Fitch: ABD'de bölgesel bankaların sorunları 2024'te devam edecek
Fitch, 2024'te de ABD'de bölgesel bankaların finansman ve büyüme zorluklarının devam edeceğini açıkladı. ABD'li bankaların sermayelerini korumaları ve 2024'te beklenenden daha yüksek zararlar için karşılık ayırmalarının gerekeceği vurgulandı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, ABD'li bankaların olumsuz faaliyet ortamının bölgesel bankaların karlılığı üzerinde orantısız derecede olumsuz bir etkiyle gelecek yıl da devam etmesinin beklendiği aktarıldı.
Açıklamada, faiz ortamının kısıtlayıcı olduğu, düzenleyici gerekliliklerinin arttığı ve sermaye maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde gelir artışına yönelik elverişli olmayan durumlar göz önüne alındığında ABD'li bankaların sermayelerini korumaları ve 2024'te beklenenden daha yüksek zararlar için karşılık ayırmalarının gerekeceği kaydedildi.
Fitch'in açıklamasında, bölgesel bankaların finansman ve büyüme zorluklarının 2024'te de devam edeceği vurgulandı.
İlk 20 bankanın toplam gelirinin çeyreklik bazda neredeyse yatay bir seyir izlediği, yıllık bazda ise yaklaşık yüzde 8 arttığı belirtilen açıklamada, net karlarının ise çeyreklik ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 20 yükseldiği aktarıldı.
Açıklamada, Bank of America, JPMorgan ve Wells Fargo gibi büyük bankaların ise güçlü performans sergileyerek yıllık bazda çift haneli kar artışı bildirdikleri anımsatıldı.
EKİM'DE PERAKENDE SATIŞLAR BEKLENENDEN AZ DÜŞTÜ
ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı Ekim ayı verilerine göre ülkede perakende satışlar, ekimde aylık bazda yüzde 0,1 ile beklentilerin altında düşüş kaydetti.
Buna göre, perakende satışlar, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 azalışla 705 milyar dolar oldu. Ekimde 6 aylık yükseliş serisi son bulan perakende satışlara ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 0,3 düşmesi yönündeydi. Perakende satışlar, eylülde yüzde 0,9 artmıştı.
Ülkede perakende satışlar, ekimde yıllık bazda ise yüzde 2,5 yükseldi. Artış oranı eylülde yıllık bazda yüzde 4,1 şeklindeydi.
Geçen ay en büyük azalışı çeşitli mağaza perakendecilerindeki satışlar kaydederken, perakende satışlardaki düşüşte, mobilya; motorlu taşıt ve parçaları; spor malzemeleri, müzik aletleri ve kitapların satıldığı mağazalar ile benzin istasyonlarındaki satışlarda yaşanan azalış öne çıktı.
Sağlık ve kişisel bakım, yiyecek ve içecek, elektronik ve ev aletleri mağazaları, restoran ve barlar ile e-ticaret satışlarında ise artış kaydedildi.
Kaynak: AA