Fast-food'ta gözler tavukta! 'Eski menüler kalmadı...'

Web Özel Ekonomi haberleri TÜİK
Fast-food'ta gözler tavukta! 'Eski menüler kalmadı...'
Fast food restoranları eskisi gibi ucuz beslenmenin adresi olarak görülmüyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

Sağlık tartışmaları bir yana ikili menüleri ile hesaplı beslenmenin adresi olarak gösterilen zincir fast-food restoranlarının fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Maliyet artışları ortada ancak özellikle öğrenciler durumdan dertli.

Sağlık tartışmaları bir yana özellikle bekar yaşayanlar ve öğrenciler için fast-food hızlı ve ucuza karın doyurmanın adresi. İstanbul’un dört bir yanı uluslararası fast-food zincirlerinin restoranları ile dolu. Özellikle bu restoranlardaki kampanya menüler hesaplı şekilde karın doyurmanın adresi oluyordu fakat son günlerde fast-food restoranlarına gelen zamlar hesapları şaşırttı. Türkiye’de hamburgerci, tavuk restoranı, dönercisi, pizzacısı olan bir yiyecek firması 1 Ocak 2022 itibarıyla fiyatlarına yüzde 50 civarında zam yaptı.

Başka bir küresel firmanın yetkilisi ise yakında fiyatlara zam yapacağını açıkladı. Ünlü bir hamburger zincirine giriyoruz, en ucuz tavuk menünün ücreti 34 TL. Karın doyurulabilecek et menülerin fiyatları ise 50 TL’den başlıyor. Bu restoranda yemek yiyen iki öğrenci eskiden çift kişilik menülerin hesaplı ve porsiyonlarının da büyük olduğunu söylüyor.

'ESKİ MENÜLER KALMADI'

Öğrencilerden Yahya K., “Her şeye zam geliyor, buradaki fiyatların zamlanması da çok normal. Öğrenciler sadece tavuk menülere bakıyor. Et menüler en az 40-50 TL. İki kişilik menüyü 16 TL’ye aldığımı hatırlıyorum. Artık öyle menüler kalmadı” diyor.

İstanbul Kağıthane’de yer alan başka bir ünlü fast-food restoran zincirine gidiyoruz. Burada fiyatlar biraz daha uygun. En ucuz tavuk menü 26 TL civarında.

İstanbul Beşiktaş’ta ziyaret ettiğimiz başka bir fast-food restoranında ise tavuk menülerin fiyatı 40 TL’ye dayanmış, fiyatı 80 TL’ye kadar çıkabilen (büyük seçimle) menü de var. Son yıllarda sayılarında inanılmaz artış gözüken yerli zincir hamburgerciler ise artık zincirler yanında ekonomik kalmış gözüküyor. 

Fast-food'ta gözler tavukta! 'Eski menüler kalmadı...' - Resim : 2
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Beltur'lara bağlı olarak burger restoranları açmıştı. Fotoğraf: İBB

'BÜYÜK ZİNCİRLERDEN DAHA UYGUN OLMAK ZORUNDAYIZ'

Beşiktaş’taki yerli bir burger zincirinde 20.90 TL’ye köfte burger yenebiliyor. Burada çalışan bir yetkiliye fiyatları sorduğumuzda, “Piyasadaki büyük zincirlerden uygun olmak zorundayız” ifadelerini kullanıyor.

Yine yolumuzu Beşiktaş’ta zincir bir fast-food restoranına düşürüyoruz. Buraya 4 Ocak Salı günü zam gelmiş. Menülerin üstü bantlar ile kapatılarak yeni fiyatlar yazılmış. İçeride bulunduğumuz sırada menü seçmek için sırada bekleyen iki kişi karar veremeyince, mağazanın yetkilisi, "Keşke dün gelseydiniz. Daha yeni bugün zam yapıldı" dedi. Bu kişilere fiyatların durumunu sorduğumuzda ise , “Sadece gözler tavuk menüsüne gidiyor. Biz dün kaçırdığımızla kaldık" ifadelerini kullandılar.

Fast-food'ta gözler tavukta! 'Eski menüler kalmadı...' - Resim : 3
Bir fast-food restoranında eski menülerin üstü bant ile kapatılarak yeni fiyatlar yazıldı. Fotoğraf: Cihat Aslan

Arap turistlerin yoğunlukta olduğu Taksim’deki fast-food restoranlarında yabancı müşterilerin sayısı daha fazla. İstiklal Caddesi’ndeki bir fast food restoranında en ucuz tavuk menü 40 TL civarında. Restoranın içi çok kalabalık, ağırlıklı olarak Arap ve Avrupalı turistlerden oluşuyor. İstiklal Caddesi’nde başka bir restorandaki müşteri Mehmet Bayram isimli vatandaş, "Eskiden iki kişi gider ikili menü alırdık. Şimdi hem ikili menülerin sayısı azaldı hem de fiyatlar yükseldi. Normalde böyle zincir mağazaların biraz daha uygun olması gerekmez mi?" dedi.

MALİYET ARTIŞI

Aralık 2021’de yıllık enflasyon yüzde 36 çıktı. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre sadece Aralık ayında İstanbul'da bir önceki aya göre gıda enflasyonundaki artış yüzde 14. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam da fast-food restoranlarını yakından ilgilendiriyor çünkü, servis elemanından kasiyere kadar pek çok kişiye asgari ücret ödeniyor. Türkiye’deki büyük fast-food restoran zincirlerinden birine piyasanın durumu hakkında yönelttiğimiz yazılı sorulara yanıt alamadık.

TÜİK’in madde sepeti incelendiği zaman Ocak 2021’de menülerin olmazsa olmazı patatesin kilogramı 2 lira 28 kuruş iken, Aralık 2021’de 5 lira 4 kuruş oldu.

Kaynak: Web Özel

TÜİK Web Özel ekonomi haberleri