İşin rengi belli oldu: Ne tamamen evden ne tamamen ofisten!
İş dünyasının geleceği hibrit modelde. Dünya devleri bunu başlatıyor diğer şirketlerin de izlemesi tahmin ediliyor. Küresel şirketler diğer ülkelerdeki yapılarında hibrit modele geçtikçe modelin dünya genelinde hakim olması bekleniyor. Peki artısı eksisi ne?
Pandemi ile birlikte değişen iş kültürünü son bir buçuk yıldır herkes konuşuyor. Evden çalışmak verimliliği artırıyor mu? Evden çalışan personelin özlük haklarında ne gibi değişimler olur? Bunların hepsi aylarca tartışıldı. Aşılarla birlikte pandemi tam etkisini yitirdi derken dünya Delta varyantının etkisi altına girdi.
Bununla birlikte ofislere dönüş planları yapan dünya çapındaki şirketler bu planlarını büyük ölçüde ertelemek zorunda kaldı. Son trendlere göz attığımız zaman evden çalışmanın kalıcı olup olmayacağını söylemek çok kolay değil. Ama büyük şirketler için hibrit çalışma yani haftanın bazı günü evden bazı günü ofisten çalışma sistemi kalıcı olacak gibi.
1822'DE DE AYNI ŞİKAYETLER
İngiliz deneme yazarı Charles Lamb Londra’daki ofisinde otururken 1822 yılında arkadaşına yazdığı bir mektupta, “Rahatlayamadan dört duvar arasında nefes almanın ne kadar sıkıcı olduğunu bilmiyorsun” diyordu.
O günden bugüne beyaz yakalılar ofislerde harıl harıl çalıştı. Taa ki 2020 yılının mart ayına kadar. Ofis çalışanları evden çalışmanın üretim etkisine olan pozitif taraflarından bahsediyor. Son zamanlarda ekonomistler de evden çalışmanın verimi artırdığı tezine daha çok inanmaya başladı.
Pandemi özellikle iş alanlarının bulunduğu şehir merkezlerindeki hafta içi kalabalıklarını azalttı. Bunu hala eski seviyesine gelmeyen toplu taşıma istatistikleri ve al götür kahvecilerin satışlarından anlayabilirsiniz.
Meksika’daki Jose Maria Barrero Onotomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin 30 bin ABD’li çalışan üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre evden çalışmanın verimliliği yüzde 4.8 oranında artırdığı saptandı.
Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, “Bence pandemiden önceki ekonomiye dönmeyeceğiz ama hangi değişikliklerin olacağını söylemek için biraz daha zaman gerekiyor” ifadelerini kullandı. Powell uzaktan çalışmanın kalıcı olacağına inandığını söyledi.
2019 yılında Oxford Üniversitesi’nden Nicholas Bloom evden çalışmanın üretkenliği yüzde 19 oranında artırdığını tespit etmişti.
VERİMLİLİK SORUNU YAŞIYORLAR
Yapılan son araştırmalara göre Brexit ve pandemi gibi çok ağır süreçlerden geçen İngiltere’de çalışanların verimliliğinde büyük düşüş gözleniyor. Bunun üstüne ülkenin yaşlanan nüfusu da eklendiğinde üretkenlik sorunun aşılması için kara kara düşünülüyor.
Evden çalışma kültürünün üretkenliği etkileyeceğine ilişkin de yorumlar var. İngiltere Merkez Bankası çalışanların bir kısmının evden katıldığı toplantılarda karar almanın zorluğuna işaret ediyor. Ayrıca evden çalışmanın çalışan bağlılığı ve evden çalışma kültürü üzerinde de olumsuz etkileri olacağını düşünenler var.
Chigago Üniversitesi’nden Michael Gibbs evden çalışan personellerin sistemin kalıcı olması adına yapılan anketlerde kendilerini daha ‘üretken’ hissettiklerini söylüyor olabileceğine dikkat çekti.
HİBRİTE GÖZ KIRPILIYOR
Yani kimilerine göre evden çalışmak iyi kimilerine göre kötü. Bu sebepten ötürü ileriki yıllarda hibrit sistemin kalıcı olacağı düşünülüyor. Google kalıcı olarak haftanın iki günü ofis dışında çalışma sistemini getirdi. Dünyanın en büyük bankalarından Morgan Stanley’in CEO’su James Gorman ‘İleride evden çalışılacak mı?’ sorusuna “Yüzde 100 diyemem ama yüzde 0 da diyemem” cevabını verdi.
EN VERİMLİSİ HAFTADA İKİ GÜN EVDEN Mİ?
Türkiye'de eğilim ne? Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın (ÇEİS) 3 bin 265 katılımcı ile yaptığı ankete göre çalışanların yüzde 62'si, evden çalışmanın kendilerini memnun ettiğini ifade etti. ÇEİS Genel Sekreteri Dr. Serdar Şardan, “Araştırma sonuçları, ‘haftada 2 gün uzaktan çalışma'nın en verimli model olduğunu ortaya koyuyor. Sektör çalışanlarımızın çeşitli talepleri ve gelişim istedikleri alanlar da bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nda çalışan Doktor Zübeyr Özçelik’in Ankara’da kamu kurumlarından birinde bir çağrı merkezinde çalışan 26 operatörle yaptığı çalışmanın sonuç kısmında şu ifadeleri kullandı: Ayrıca çalışanlar evden çalışma sayesinde aile, çevre ve kendilerine daha fazla zaman ayırabildiğini belirtmişlerdir. İşte verimlilik esas alındığında çalışanın sosyal hayatındaki başarısı ve kendini görebilme fırsatı önemli unsurlar arasında yer almaktadır.
-Kaynaklar: Bloomberg, Haberglobal.com.tr