Etiketler tek tek değiştirildi ama... Bir tek ona zam gelmedi

Zam Haber Global
Etiketler tek tek değiştirildi ama... Bir tek ona zam gelmedi

2022 senesi daha ilk saatleri itibari ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarına gelen zamlarla başlamış, yıl boyunca yükselen enflasyon ile pek çok ürüne rekor zam gelmişti. Üreticileri, yüzde 100 zam yapılması için hararetli tartışmalara girse bile 2022’de sadece ona zam gelmedi…

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş beraberinde pek çok ürüne zam getirmişti. 2022’ye girilmesi ile beraber daha ilk saatlerde doğalgaz ve elektrik faturası zamları ile başlayan süreçte ne yazık ki akaryakıt fiyatları ve gıda ürünleri başta olmak üzere pek çok ürüne zam gelmişti. 

Bu süreçte zincir marketlerin zamlar konusunda hızlı refleks gösterirken, indirim konusunda ise ağır davranması eleştiri konusu olmuştu. 

Marketlerde iğneden ipliğe satılan her şeye rekor oranda zam yansırken, fiyatı artmayan tek ürün belli oldu.

Etiketler tek tek değiştirildi ama... Bir tek ona zam gelmedi - Resim : 1

ZİNCİR MARKETLERDEN POŞETE YÜZDE 100 ZAM TALEBİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz yılının son aylarında, 2022’de uygulanacak poşet fiyatları görüşmek üzere konunun taraflarıyla toplantı düzenledi. Poşet üreticileri, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, tüketici dernekleri ve Türkiye’deki en büyük zincir marketlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda zam konusu hararetli tartışmalara sahne oldu.
Türkiye’de 2019 yılı itibariyle başlayan ücretli poşet uygulamasıyla tüketiciye 25 kuruşa satılmaya başlanan plastik poşet fiyatlarının 2022 yılında yüzde 100 zamlanarak 50 kuruşa satılmasını talep eden Zincir Marketler, söz konusu fiyat artışında ısrarcı oldu.

POŞETE ZAM YOK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 'Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' üzerinde yaptığı düzenlemede plastik poşet fiyatını 25 kuruşta sabit tuttu.

Düzenlemede, "01.01.2022 tarihinden başlayarak 2022 yılı sonuna kadar ise satışa tabi tüm poşetler için uygulanacak ücret adet başına vergiler dâhil 25 kuruş olup daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamaz" denildi.

 Plastik kullanımının azaltılması amacıyla 2020 yılında hayata geçirilen market poşetlerinin parayla satılması uygulaması, 2022 yılında da devam edecek. Bu yıl 25 kuruşluk satış fiyatının yükselmemesi için poşet fiyatlarının artırılması yasaklandı, ayrıca marketlerin aldığı pay sıfırlandı.

MARKETLER HER ŞEYE ZAM YAPTI, BİR TEK ONA ZAM GELMEDİ!

Korkusuz Gazetesi yazarı Can Ataklı, 21 Mart tarihinde kaleme aldığı köşe yazısında, dönemdeki zam fırtınasından tek etkilenmeyen ürünün poşet olduğunu yazdı.

 

Kaynak: Haber Global TV

zam 2022 zam market ekonomi haberleri