Emlak Konut'tan Galatasaray açıklaması: Riva ve Florya protokolü iptal!

Emlak Konut'tan Galatasaray açıklaması: Riva ve Florya protokolü iptal!

Emlak Konut GYO, Galatasaray ile yapılan Riva ve Florya projelerine ilişkin protokolün feshi için sürecin başladığını açıkladı

Emlak Konut GYO tarafından KAP'a yapılan açıklamada, "Galatasaray Spor Kulübü Derneği mülkiyetinde bulunan Beykoz İlçesi Riva Mahallesinde kain taşınmazlar ile Bakırköy İlçesi Florya Mahallesinde kain taşınmaz üzerinde proje geliştirmek amacıyla Galatasaray Spor Kulübü Derneği ile Şirketimiz arasında 2016 yılında imzalanan protokollerin feshi süreci başlatılmıştır. "

MUSTAFA CENGİZ: KEMERBURGAZ ARAZİSİ SAKAT, EMLAK KONUT KENDİ POZİSYONUNU ALMAYA ÇALIŞIYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz, "Emlak Konut'un fesih bildirimine çok şaşırdım! Son Divan'da Kemerburgaz konusunun durup dururken neden gündeme geldiğini anlamamıştım. Şu anda uygun şartları arıyoruz.Maalesef bize Kemerburgaz'da terk edilen arazi sakat. Bir de şunu öğrendik; Kemerburgaz'daki arazide madenciye yönelik tedbir kararını devletin kurum yetkililerinin geç öğrendiğini öğrendik. Yani tedbir kararını bilmiyorlardı. Devlete öyle ifade edilmiş ki; sanki Kemerburgaz'daki arazi boş, Galatasaray geçmiyor. Bunu da dinledik. Devletimiz asla bir sivil toplum kuruluşunu cepheye alma ve devletle kavga ederek bir yere varamazsınız. Galatasaray'ın devletimizi karşısına alması gibi bir durum söz konusu değil. Riva-Florya projesinde beklediklerimizi bulamadık. Emlak Konut da bulamadı. Galatasaray Kulübü olarak devletimize çok şey borçluyuz ve teşekkür ediyoruz. Şu anda konu adli bir sürece girdi. Adli sürecin Türk hukuk sistemi içerisinde ne kadar süreceği meçhul. Bu meçhullük içerisinde tabii ki Emlak Konut da kendi pozisyonunu almaya çalışıyor. Fakat bizim pozisyonumuz Galatasaray'ın pozisyonu. Galatasaray'a halel getirecek herhangi bir eylem, işlem ve olayın içinde asla olmayız ve buna da izin vermeyiz. Zaten devletimizin de öyle bir amacı yok. Devletimiz her zaman Galatasaray'a yardımcı olmuştur. İnşallah bu sorunu çözeceğiz. Görüşmeler devam ediyor. Biz çeşitli yollar arıyoruz bu fesih sürecinde. Her iki taraf için de uygun bir çözüm arıyoruz. " dedi.

MURAT SAĞMAN: ALINAN VERİLEN PARALARLA İLGİLİ MUHTEMELEN YENİ BİR ANLAŞMA YAPILACAKTIR
Haber Global Ekonomi Müdürü Murat Üzel'in konuğu olan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ekonomist Murat Sağman gelinen durumu değerlendirdi.  Sağman, "Riva'daki gelir beklentisi, bu dönem konut projeleri için zor bir dönem, karşılanamadı muhtemelen. O nedenle fesih oldu. Herhalde Riva'da yeni bir anlaşma olacağını düşünüyorum. Zaten Florya'dan taşınamadığı için Galatasaray, bu anlaşma devam edemeyecek. Büyük ihtimalle bir revizyon olacak protokolde. Muhtemelen Riva üzerinden bir anlaşma olacaktır. Alınan verilen paralarla ilgili muhtemelen tekrar bir anlaşma olacak." dedi. 

Florya'nın yerine alınan Kemerburgaz arazisindeki maden ruhsatının çıkardığı sorunlara değinen sarı-kırmızılı kulübün başkanı, sözlerine şöyle devam etmişti: 

"Eski yönetim acaba Kemerburgaz'ı Florya'ya karşı alırken bir gün gidip oraya baktı mı? 40 metre kot farkını bıraktık, orada maden ruhsatı olduğunu, maden ruhsatı hak sahibinin ne gibi haklara sahip olduğunu biliyor mu? Devletimiz ve hükümetimiz bize çok yardımcı oldu. Enerji Bakanından, Çevre Bakanına kadar bütün ilgili kurumlar ayağa kalktı. Komisyon kurup meseleyi hallettik. Başbakanın imzasına gidecekti. Fakat Başbakanlık gitti, yerine Cumhurbaşkanlığı Sistemi geldi. Mücadeleyi bırakmadık. Yasanın değişmesi için mücadele verdik. Galatasaray'ın gücü buna da yetti. Yasayı da torba kanuna sokma becerisi gösterdik. Maden sahibi, önceki hafta yürütmeyi durdurma kararı aldı. Devlet de hukuka uymak zorunda. 3 ay, 3 yıl, 10 yıl... Ne kadar süreceğini bilemiyorum." 

Mustafa Cengiz, Florya'dan çıkmalarının mümkün olmadığını anlatarak, "Sayın Bakan ve Sayın Emlak Konut Genel Müdürü ile konuştuk. İki yıl içinde Florya'dan çıkmamız gerekiyordu ama biz çıkamıyoruz. Hukuksal süreç nedeniyle çıkamayız. 'Para yok.' diye bir ifade kullanmadım. Daha mülkün zilliyetini ele geçiremedik ki yatırımı düşünelim, plan ve proje yapalım. Biz, 'Çıkamıyoruz. Sözleşmeyi revize edelim. Florya'da kalalım. Galatasaray'dan ekstra kuruş para çıkmayacak şekilde Florya'yı geliştirelim. Sadece Riva'yı revize edelim.' dedik. Sözlü mutabakat sağladık. Bugün toplanacaktık ama divan toplantısı nedeniyle erteledik. Görüşmeler devam ediyor." diye konuştu.

ANLAŞMA NEDEN İPTAL OLDU
Galatasaray'ın Riva ve Florya'dan çıkmak için kendisine tahsis edilen Kemerburgaz'daki arazisinde özellikle maden işgali konusu bir türlü çözülemedi. Aslında iki ayrı işgalin olduğu arazide bir diğer işgal de bir mandıra tarafından yapılmıştı. Galatasaray Kulübü sorunu çözmek için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye gidip imar iznini hızlandırmak için çalışmalara başlamıştı. Bunun için de Emlak Konut 20 milyon TL kaynak ayırmıştı. 508 milyon TL'si Denizbank'tan kullanılmış kredi nedeniyle araziler üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılması için Emlak Konut GYO'dan avans olarak alınmıştı. Ve bu gelir iskonto ettirilerek 341.8 milyon TL şeklinde ipoteğin kaldırılmasında kullanılmıştı.
Fakat özellikle maden ocağının işgaline ilişkin problemin kısa vadede çözülemeyeceği anlaşıldı. Bunun üzerine Galatasaray ile Emlak Konut GYO arasında başlayan görüşmeler sonucunda protokolün iptali konusunda hemfikir olundu.

EMLAK KONUT'TAN ALINAN 508 MİLYON TL NE OLACAK?
Florya ve Riva projelerine ilişkin protokolün iptaliyle birlikte şimdi tekrar aslında ihale öncesi sürece dönülmüş oldu. Yani Galatasaray, Riva ve Florya arazilerini terk etmiyor. Bu durumda akıllara gelen ilk soru: Galatasaray'ın Emlak Konut GYO'dan avans olarak aldığı 508 milyon TL ne olacak? Protokolün iptaline karşın Galatasaray'ın aldığı 508 milyon TL ve halen kulübün Riva ve Florya arazilerinde bulunuyor olması nedeniyle şu anda bir ihtilaf durumunun ortaya çıkıp çıkmayacağı çok kritik bir soru işareti. İptal edilen protokole karşılık yeni bir protokol yapılıp yapılmayacağı veya Galatasaray'ın aldığı bu avansı faiziyle geri ödeyip ödemeyeceği konusundaki hukuki gelişmeler henüz netleşmiş değil. 

Galatasaray Riva Florya Emlak Konut GYO