Elon Musk Çin'de yine indirim yaptı: Tesla hisseleri düşüşe geçti!

Elon Musk Tesla Çin
Elon Musk Çin'de yine indirim yaptı: Tesla hisseleri düşüşe geçti!

Tesla'nın Çin'deki bazı araçlarının fiyatlarını yeniden düşürerek dünyanın en büyük otomobil pazarındaki fiyat savaşını yeniden alevlendirmesinin ardından hisseleri düşüşe geçti.

Elektrikli araç üreticisi, Çin'de Model Y için önemli bir indirim açıkladı ve iki modelde hemen geçerli olmak üzere 14.000 yuan (1.929 Dolar) indirim yapılacağını duyurdu.

Tesla'nın (TSLA) Çin sosyal medyasındaki ve web sitesindeki paylaşımlarına göre, uzun menzilli model artık 299.900 yuan (41.340 Dolar), performans modeli ise 349.900 yuan (48.200 Dolar) olarak fiyatlandırılacak.

Bu da sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 3,8'lik indirimler anlamına geliyor.

Şirket, ayrıca, Tesla'nın Model 3 alıcılarının, aracı Eylül ayı sonuna kadar tercih edilen bir sigorta sağlayıcısı aracılığıyla satın almaları halinde 8.000 yuan'a (1.107 Dolar) kadar sübvansiyon alacaklarını söyledi.

Bu hamle yatırımcıları etkilemeyi başaramadı. Açıklamaların ardından Tesla'nın hisseleri New York'ta yüzde 1,2 değer kaybetti.

Elektrikli araçta artan rekabet

Tesla'nın Ocak ayından bu yana ilk kez yaptığı fiyat indirimleri, Çin'de, özellikle de hızlı hareket eden elektrikli araç sektöründe artan rekabeti yansıtıyor.

HSBC otomotiv analistleri yaptıkları açıklamada "rekabet, yüksek stoklar ve düşük sezon promosyonları nedeniyle artan fiyat baskısı" gördüklerini belirtiler.

Hazırlanan raporda, "Ağustos ayının başından bu yana, Tesla, Zeekr ve Leapmotor dahil olmak üzere çeşitli [otomobil üreticilerinin] daha agresif fiyatlandırma taktikleri benimsediğini fark ettik" denildi.

Tesla, BYD ve diğer markalar gibi pazar liderlerinin "giderek daha agresif" hale gelmesiyle bu eğilimin üçüncü çeyrek boyunca devam edebileceğini öngördüler.

Çin Binek Otomobil Derneği'nin verilerine dayanan bir CNN hesaplamasına göre, sadece Şangay Gigafactory'sinden yapılan teslimatlar küresel satışlarının yarısından fazlasını oluşturduğundan, Çin Tesla için hayati önem taşıyor.

Şirket, Warren Buffett destekli BYD gibi rakiplerine karşı zemin kaybettikten sonra burada fiyatlandırma konusunda yoğun denemeler yaptı.

Tesla, pazar payını kaybettikten sonra Ekim ve Ocak ayları arasında Çin'de fiyatları birkaç kez düşürdü. Nisan ayında CEO Elon Musk, satışları artırmaya yardımcı olmak için daha fazla fiyat indirimi yapılacağını ima etti.

İndirimler ülkede bir fiyat savaşı başlattı ve düzinelerce otomobil üreticisi yüksek indirimler sunarak aynı yolu izledi.

Kesintiler Tesla'nın kâr marjını 2020'den bu yana en düşük seviyeye indirdi, ancak şirket son çeyrekte karında beklenenden daha büyük bir artış bildirdi.

Son indirim Tesla için bir başka U dönüşüne işaret ediyor. Mayıs ayında şirket, en büyük artış Çin'de olmak üzere küresel olarak fiyatları artırarak rotayı tersine çevirmişti.

Analistler o dönemde Tesla'nın daha da fazla indirim bekleyen müşterilerini harekete geçirmeye çalışıyor olabileceğini söylemişti.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Tesla Çin Elon Musk