Dolar/TL yavaş yavaş zirvesini yeniliyor, Euro'da gözler enflasyonda

Ekonomi haberleri
Dolar/TL yavaş yavaş zirvesini yeniliyor, Euro'da gözler enflasyonda

Dolar/TL kuru, TCMB'nin sürpriz faiz indirimi sonrası başladığı yükselişini adım adım sürdürüyor. Kur bugüne 18.26'dan başlarken, Euro/TL kuru da 18,2443 TL'den başladı.

Dolar/TL kuru, TCMB'nin sürpriz faiz indirimi sonrası başladığı yükselişini adım adım sürdürüyor. Kur bugüne 18.26'dan başlarken, Euro/TL kuru da 18,2443 TL'den başladı.

TCMB 18 Ağustos'ta politika faizin yüzde 13'e düşürdüğü günden beri dolar/TL kuru sinsi ve yavaş yükselişini sürdürüyor. Kur kararın ardından 18.09'a yükseldi ve o günden beri yavaş yavaş sürdürdüğü yükselişi ile bugün 18.26'ya çıktı. Kur düne 18.24'ten başlamıştı. 

Doların yükselişinde küresel gelişmelerde etkili... ABD'nin tarihi enflasyon zirvesini yaşaması ve Fed'in enflasyonu dizginlemek adına sert faiz artışlarına imza atması da doları güçlendiren nedenlerin başında geliyor. 

Bu ay açıklanan enflasyon rakamları Fed'in eylül ayında 75 baz puan artırımı yapmasını kesinleştirdi. Ancak piyasa aktörleri 100 baz puanlık faiz artırımının da masada olabileceğini dillendirmeye başladılar. ABD enflasyonu yıllık yüzde 8.1 beklentilerine karşılık yüzde 8.3 geldi. Aylık enflasyon ise yüzde 0.1 düşüş beklentilerine karşılık yüzde 0.1 yukarda geldi. Tüm bu gelişmeler düşen petrol fiyatlarına rağmen geldi. 

Doların diğer para birimlerine karşı olan gücünü gösteren DXY endeksi 20 yılın zirvesinde geziniyor. Endeks bugün 109,517 seviyesinde... Euro/dolar paritesi de 0,9987 seviyesinde seyrediyor.

Dün Türkiye'nin bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Ağustos ayında bütçe 3.6 milyar dolar fazla verdi. 2022 yılı Ağustos ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 302,3 milyar TL, bütçe gelirleri 305,9 milyar TL oldu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, rakamlarla ilgili olarak "Yatırımı ve üretimi teşvik eden ekonomi politikamız büyümeyi ve vergi gelirlerinde artışı beraberinde getiriyor. Harcamalarda ortaya koyduğumuz ihtiyatlı duruş da kamu maliyesinde birçok gelişmiş ülkeden daha iyi performans göstermemizi sağlıyor." ifadesini kullandı. 

Bugün içerde TCMB'nin piyasa katılımcıları anketi açıklanacak. Dışarda ise Euro bölgesinin enflasyonu açıklanacak. Euro bölgesinin enflasyonunda yaşanacak beklenti üstü rakam euro kurundaki dalgalanmayı artırabilir. 

[email protected]

 

Kaynak: AA

dolar euro döviz