Doların yükselişi sürüyor! Bir müdahale daha geldi...

Ekonomi haberleri dolar TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Doların yükselişi sürüyor! Bir müdahale daha geldi...

Dolar 19 TL'nin üstündeki yükselişini sürdürürken hükümetten dolar talebini kısmak için bir adım daha geldi. TCMB destekli KKM hesaplarında faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından bu kez de Hazine destekli KKM'de faiz üst sınırı kaldırıldı. Dolar bugüne 19,16 TL'den başladı.

Dolar 19 TL'nin üstündeki yükselişini sürdürürken hükümetten dolar talebini kısmak için bir adım daha geldi. TCMB destekli KKM hesaplarında faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından bu kez de Hazine destekli KKM'de faiz üst sınırı kaldırıldı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Dolar bugüne 19,16 TL'den başlarken, euro 20,93 TL'den başladı. 

 KKM’lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek. 

Dolar TL karşısında geçtiğimiz ekim ile aralık ayı arasında 18.50 TL seviyelerinde yatay seyir geçirdi. TCMB ve BDDK'nın attığı adımlar ile Kur Korumalı Mevduat'ın etkisiyle 3 aya yakın süre boyunca yatay seyir seyreden kura doların küresel para birimleri karşısında değer kazanmasının da etkisiyle yükselişine başladı. Bu yükselişi durdurmak için harekete geçen TCMB, Kur Korumalı Mevduat için bankaların vermekle yükümlü olduğu faiz üst sınırını(Politika faizi + yüzde 3)kaldırarak doların cazibesini düşürmeye çalıştı. Bu adım kuru bir süre sakinleştirse de artan dolar talebi kuru 19.16 TL'ye kadar getirdi. 

Bugün de Hazine destekli KKM hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı. Üst sınırı banka belirleyecek. Geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerde TCMB'nin bankalardan KKM'yi daha cazip kılacak adımlar atmalarını istemişti. 

TCMB'nin rezervleri geçtiğimiz hafta azaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 24 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 193 milyon dolar azalarak 124 milyar 694 milyon dolara geriledi. Söz konusu dönemde altın rezervleri de 399 milyon dolar artarak 52 milyar 959 milyon dolardan 53 milyar 358 milyon dolara yükseldi.

Doların 19 TL'nin üstünde hızlanması vatandaşın dolar talebini artırdı. Vatandaşların döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 315,60 milyon dolar artarak 111 milyar 510,50 milyon dolar, şirketlerin döviz mevduatı 267,50 milyon dolar azalarak 74 milyar 979,70 milyon dolar oldu.

Dolar mart ayında TL karşısında yüzde 1.53 değer kazandı.

Bugün dış ticaret dengesi rakamları açıklanacak. Önümüzdeki hafta pazartesi günü Mart ayı enflasyon rakamları açıklanacak. 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro döviz KKM