Doların yükselişi durmuyor

Ekonomi haberleri
Doların yükselişi durmuyor

Dolar kuru seçimin ikinci turundan sonra başladığı soluksuz yükselişini sürdürüyor. Seçim belirsizliği atlatılsa da ekonomi yönetiminin ne ve nasıl olacağı belirsizliği dolar talebini artırıyor. Kur bugüne 20,90 TL'den başladı. Euro ise 22,6031 TL'den başladı

Dolar kuru seçimin ikinci turundan sonra başladığı soluksuz yükselişini sürdürüyor. Seçim belirsizliği atlatılsa da ekonomi yönetiminin ne ve nasıl olacağı belirsizliği dolar talebini artırıyor. Kur bugüne 20,90 TL'den başladı. Euro ise 22,6031 TL'den başladı.

Kur gece saatlerinde sığ piyasada gerçekleşen işlemlerde 21,15'i görmüş ve bu seviyelerden geri dönmüştü. 

Piyasalar yeni kabinenin açıklanmasını bekliyor. 

Dün açıklanan bankacılık rakamları dolar mevduatlarının KKM'ye geçtiğini gösteriyor. Bankalardaki döviz hesapları rekor düşüşle 1 haftada 7 milyar dolar azaldı. Kur Korumalı Mevduat ise 100 milyar TL arttı. KKM geçtiğimiz hafta 50 milyar TL'lik artış ile yavaşlama eğilimi göstermişti. KKM'deki miktar 2.5 trilyon TL oldu. 

Öte yandan TCMB'den KKM için yeni karar geldi. Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazıda KKM'de vade sonunda oluşacak primi önden ödeme uygulamasına son verilmesini istedi. Bankalar, KKM mevduatlarının vadesinden önce bozulup dolara kaçmasını engellmek için vade sonunda oluşacak primi önden ödeme uygulamasına başlamıştı. TCMB bunun sona ermesini istedi. 

Merkez Bankası'nın rezervleri geçtiğimiz hafta da azalmaya devam etti. 26 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 132 milyon dolar azalarak 98 milyar 458 milyon dolara geriledi. Net rezervler ise -4.4 milyar dolar seviyesine indi.

Piyasalar Erdoğan'ın yeni kabinesini bekliyor. Ekonomi yönetiminin başına kimin geçeceği belirsizliği korurken, kimi ajanslara konuşan AK Parti kaynakları Mehmet Şimşek isminin "neredeyse kesin" olduğunu söyledi. 

Dolar, borçlanma tavanı görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve meclisten geçmesinin ardından artan küresel risk iştahının etkisiyle düşüşe geçti. Doların başlıca 6 paranın karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 104,575 seviyesinden 103,472 seviyesine kadar geriledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

ekonomi haberleri