Dolar ve euro'daki hızlı yükseliş sürüyor

Ekonomi haberleri dolar Mehmet Şimşek Borsa
Dolar ve euro'daki hızlı yükseliş sürüyor

Bugün yüzde 3'er yükselişlerle başlayan dolar ve euro kurlarındaki hızlı yükseliş sürüyor. Dolar ve Euro yüzde 7'nin üzerinde yükselişlerle işlem görüyor. Dolar 23 TL'yi aşarken, Euro da 25 TL'ye yaklaştı.

Yeni ekonomi yönetimi ve adımları beklenirken dolar ve euro Türk Lirası karşısında rekor kırmaya devam ediyor. Dolar/TL kuru yüzde 3,20 yükselişle 22,25 TL'den başlarken, Euro ise yüzde 3,52 yükselişle 23,92 TL'den başladı.

Saatler 10:16 gösterdiğinde dolar ve euro kurlarındaki yükseliş hızlanarak artmaya devam ediyor. Dolar yüzde 7,32 yükselişle 23,13 TL'ye çıkarken, Euro/TL kuru yüzde 7,39 yükselişle 24,85 TL'ye yükseldi.

Piyasalar yeni ekonomi yönetimini ve adımlarını bekliyor.Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevini pazar günü eski Bakan Nureddin Nebati'den devraldı.

Bakan Şimşek "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır" mesajını verdi. Bakan Şimşek "Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır" ifadesini kullanarak bir önceki politikalardan ziyade gerçekçi politikaların uygulanacağı mesajını verdi. Yeni Bakan Şimşek "Vakit kaybetmeden yeni Orta Vadeli Program çalışmalarına başlayacağız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz göreve başladığ ilk açıklamasında, cari açığı sorun olmaktan çıkaracak bir yapı ile çalışacaklarını ve enflasyonla mücadeleye özel öncelik vereceklerini söyledi.

Yeni hükümet ilk kabine toplantısını Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirdi. Kabine sonrası basın toplantısında konuşan Erdoğan "Yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve büyümeden taviz vermeden Türk ekonomisini daha da güçlendireceğiz. Enflasyon kaynaklı hayat pahalılığını milletin gündeminden çıkartmakta kararlıyız" dedi.

Önceki gün açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamları doğal gazın bedelsiz sunulmasının etkisiyle Aralık 2021'den beri ilk kez yüzde 40'ın altına yüzde 39,59'a geriledi.

Piyasalar yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in adımlarını bekliyor ve adımlarını ne kadar rahatlıkla atacağını görmek istiyor. Ekonomi bürokrasisinin de nasıl şekilleneceğini bekliyor. Merkez Bankası Başkanlığına atanacağı konuşulan Hafize Gaye Erkan ile Mehmet Şimşek önce gün biraraya geldi. 

Tüm bunlar beklenirken dolar kurunda rekor serisi devam ediyor. Seçim öncesi rezerv harcamalarıyla baskılanan kur seçimin 2. turundan beri yüzde 11,17 yükseldi. Yani Türk Lirası dolar karşısında yüzde 11,17 değer kaybetti. Euro karşısında ise yüzde 11,34 değer kaybetti.

Türkiye'nin CDS'si 500'ün altına geriledi. Borsa İstanbul'da ekonomi politikalarının rasyonelleşeceği beklentileriyle 28 Mayıs'tan beri yüzde 20 yükseldi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan