4 maddede özetliyoruz: Piyasada neler oluyor?

dolar abd doları
4 maddede özetliyoruz: Piyasada neler oluyor?

Oldukça yoğun geçen haftada dolar/TL'nin bir haftalık seyrini madde madde özetliyoruz. Kur hafta içi 8.38'den başlayarak 8.73'lere nasıl geldi?

Piyasaların merakla beklediği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı derken yurt içi piyasalar için oldukça yoğun bir hafta geride kaldı.

Bu hafta dolar karşısında 4 gün üst üste değer kaybeden Türk Lirası da haftaya 8.38 seviyelerinden başlamasına rağmen 8.73'lere kadar tırmanmış oldu. TL'nin dolar karşısındaki toplam değer kaybı yüzde 4'ü aştı. Mevcut seviyesi ile dolar, iki ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Haftaya 10.15 seviyelerinden başlayan Euro/TL kuru ise hafta ortasında 10.42'lere kadar yükseldikten sonra bugün itibarıyla 10.36 seviyesinden işlem görüyor.

Kurdaki hareketliliği etkileyen unsurlar madde madde şöyle:

4 maddede özetliyoruz: Piyasada neler oluyor? - Resim : 1

14 Haziran Pazartesi günü 8.38 seviyesi ile haftaya başlayan dolar/TL, haftanın son işlem günü olan 18 Haziran'da 8.73'e yükseldi.

1- KRİTİK ERDOĞAN-BIDEN ZİRVESİ

Piyasaların merakla beklediği kritik Erdoğan-Biden zirvesi hafta başında gerçekleşti. Buluşmanın başlarında piyasaların fiyatlayabileceği olumlu ya da olumsuz mesaj çıkmamıştı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan yapıcı ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Erdoğan, piyasanın özellikle izlediği S-400 konusunda, "Bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan'a (Biden) ifade ettim, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim" dedi.

4 maddede özetliyoruz: Piyasada neler oluyor? - Resim : 2

ABD Başkanı Biden ise "Erdoğan ile pozitif ve verimli bir toplantı yaptık, gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. ABD ve Türkiye olarak iki ülkenin çok önemli bir ajandası var" diye konuştu.

Son günlerde gelişen ülke paralarından pozitif ayrışan TL, dolar karşısında 8.30 seviyesine kadar gelmişti. Görüşme öncesi ise 8.40 seviyelerinde yataya dönen dolar/TL, görüşme sonrası 8.47 seviyesinin üzerine çıktı.

Reuters'e konuşan bazı analistler, görüşmeye fazla anlam yükleyenler olduğunu ve somut adımlar beklendiğini ifade ederek, kurun hareketi için çarşamda günkü Fed toplantısı ve perşembe günkü TCMB'nin faiz kararının önemli olduğunu belirtti.

2- FED'İN KARARI GELİŞMEKTE OLAN PARA BİRİMLERİNİ BASKILADI

Fed’in yayımladığı tahminlerde ise 2023'te iki adet faiz artırımı yapılması planlanırken, gelecek üç yıl için enflasyon beklentileri yukarı yönlü güncellendi. Böyle bir faiz artırımı takvimi ise sürecin piyasadaki birçok aktörün beklediğinden daha erken başlayacağına işaret etti.

Fed'in söz konusu faiz öngörüleri ise gelişmekte olan ülke para birimlerinde yeni bir baskı unsuru oldu. Piyasada oluşan algıdan Türk Lirası da olumsuz etkilendi. Karar öncesi 8.49-8.54 bandında işlem gören dolar/TL, perşembe günü 8.65 civarında günü tamamladıktan sonra gece saatlerinde 8.73'e kadar yükseldi.

3- PPK TOPLANTISI SONRASI HAREKETLİLİK

Bu haftanın ajandasındaki önemli notlardan biri de Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinin ne olacağını duyuracağı PPK toplantısıydı. Bu PPK metni, ilk faiz indiriminin zamanlamasına yönelik sinyal içerip içermeyeceği konusunda fikir vermesi açısından takip ediliyordu. TCMB bir haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak yüzde 19'da sabit bırakırken, enflasyon raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Faiz kararı öncesinde 8.6465 seviyesinden işlem gören dolar/TL, kararın ardından 8.6100 seviyesine kadar geriledi ancak bu seviyeler kalıcı olmadı ve kur akşam üzeri 8.6780/8.6870 ile PPK öncesi seviyelerin hafif üzerinde seyretti.

4- FAİZ BELİRSİZLİĞİ

Reuters'in bir analizinde şu ifadelere yer verildi: "TCMB'nin erken faiz indirimi beklentisinin ortadan kalkması gerektiğine ilişkin açıklamalara rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşımaya devam ediyorlar. Bu da TL'de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor."

Ancak TCMB bugüne kadar faiz indirimi yönünde bir adım atmış da değil. Bu PPK'da da bankacılara göre kısa vadede indirim sinyali yer almıyor.

Reuters'ın bu anketinde faiz indirimi sorusuna yanıt veren 16 ekonomistten 7'si ilk faiz indirimini üçüncü çeyrekte beklerken, 9'u ise bunun son çeyrekte olacağını öngördü. 

Kaynak: Haber Global TV

dolar kaç TL dolar/TL Euro/TL politika faizi