Dışarıda yeme alışkanlığımız ne durumda? 'Bazen evden daha ucuz oluyor...'

Web Özel
Dışarıda yeme alışkanlığımız ne durumda? 'Bazen evden daha ucuz oluyor...'
Bazı vatandaşlar artan hayat pahalılığıyla evde yemek yapmanın masraflı olduğunu, bu sebepten bazen dışarıdan daha ekonomik karınlarını doyurduklarını söylüyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Artan gıda fiyatları ile birlikte dışarıda yemek yemek de öncesine göre masraflı olmaya başladı. Peki enflasyon dışarıda yeme alışkanlığımızı nasıl değiştirdi? Kimileri büfelerde, restoranlarda yemeyi azalttığını söylerken, kimileri bazen dışarıda yemenin evden hesaplı olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de gıda enflasyonu son yıllarda oldukça yükseldi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yaşananlar da gıda fiyatlarını bir miktar daha yukarı çekti. Özellikle mazot fiyatlarındaki yükseliş, çiftçiye ve hayvancılara direkt olarak yansırken, gıdalar İstanbul'da raflarda çok yüksek fiyatlara alıcı buluyor. 

Peki gıda fiyatlarındaki artış dışarıda yeme kültürümüzü nasıl etkiledi? Gıda fiyatları, taşıma maliyetleri, faturalar, işçi maliyetleri gibi kalemlerin artması restorancıları da zorlamaya başladı. Artan maliyetler karşısında birçok esnaf menülere zam yapmak zorunda kaldı. 

BEYAZ YAKALILARIN İKİLEMİ 

Çalışan kesim ikiye bölünmüş durumda. Kimi dışarıda yemek yemenin çok pahalı hale geldiğini savunarak, bunu azalttığını ya da kestiğini ifade ediyor. Kimi ise evde yemek yapmanın da maliyetli olduğunu, bu yüzden yemeğini ucuza satan yerlerde yediğini belirtiyor. 

İstanbul'da yaşayan Sinan Sünterler bir firmada bilgi sistemleri sorumlusu olarak görev yapıyor. Sünterler şirketin verdiği yemek kartını kullandığını, bir şekilde dışardan yemek söylediğini belirtirken, "Ama ben de dışardan söylemeyi azaltmak zorunda kaldım. Ancak bazı yemekleri evde yapmak daha pahalı hale geldi" diyor. 

İstanbul'da bir telekomünikasyon şirketinde yazılım geliştirme uzmanı olan 38 yaşındaki Çağatay Yetik, "En kötü yerde bile 2 lahmacun 40 lira oldu. Kebap yemek 110 - 120 lira. O yüzden dışarıdan yemeyi pek tercih etmiyorum" demekte. Ankara'da yaşayan 38 yaşındaki heykeltıraş Alper Tüt ve İstanbul'da yaşayan reklamcı Demeter Dinler ise bu fiyatlar yüzünden dışarıdan yemeyi epey azaltmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Dışarıda yeme alışkanlığımız ne durumda? 'Bazen evden daha ucuz oluyor...' - Resim : 1
Kadıköy esnafı artan maliyetler karşısında menülerini ayarlamaya çalışıyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

İzmir'de yaşayan ve doktorluk yapan Banu Hanım ise dışardan yemeye devam ettiğini söylüyor. "Evimin yanında ev yemekleri yapan bir yer var. 4 çeşit yemek, evde yapmaktan daha ucuza geliyor" diyor. 

İstanbul'da yaşayan sosyal medya uzmanı Buse Karakurt ise, "Artık evde yapmak da dışarıyla aynı fiyat. O yüzden hiç fark etmiyor" diyerek sorumuza cevap verdi.

RESTORANLARIN DERDİ ORTAK: MÜŞTERİ SAYISI AZALDI 

Restoranlar ise genel olarak müşterinin azaldığında hem fikir. Kadıköy'deki Expres İnegöl Köftecisi'nin sahibi Haluk Bey, dışarıda yiyen müşterinin azaldığını söyledi. Maliyetlerin çok arttığını söyleyen işletmeci, "Pandemi öncesi gıda stoğu yapmasam oldukça zorlanırdım. 14 ay önce tenekesi 140 liradan yağ aldım şu an 800 lira. Bunun eti var, personel maaşları var..." diyor. 

Merve Döner'in sahibi Mehmet Bey de aynı fikirde. Müşteri sayısında düşüş olduğunu söylerken maliyetlerin çok arttığını ifade ediyor. İsmini vermek istemeyen turistik, lüks bir mekanın işletmecisi ise "Zamlar Kadıköy'e hiç uğramadı. Müşteri sayımızda bir değişiklik yok" demekte.

Beşiktaş'a geçiyoruz. Beşiktaş meydanda pilav ve kavurma satan bir dükkan işleten Berker Bey, “Beşiktaş gibi bir yerde sirkülasyon çok. Müşteri sayımızda net bir azalma yok. Ama dışarda yemek zorunda olan öğrenci sayısı oldukça azaldı" diyerek öğrencilerin artık dışarıda yemekte zorlandığını ifade ediyor.

Balıkçıları ile ünlü Beşiktaş Çarşı'da bir balık restoranına giriyoruz. İşletmeci Bayram Bey, "Haftada iki üç kere gelen müşteri, artık ayda bir bile gelmez oldu. Elektrik, kira bedeli, gıda maliyetleri de cabası" demekte.

İstanbul'da yaşayan Deniz Agah artan fiyatlar için değil de restoranlarda düşen kalite için artık dışarıda yemediğini söylüyor. Agah, "Pizza/pide için fırın taşı bile aldım. Beni tetikleyen mevzu tam olarak zam değildi. İşletmelerde kullanılan malzemenin kalitesi iyice düştü. Evde daha ucuza hem de daha kaliteli yiyorsun." diyor. Agah dışarıda 60 lira olan pideyi kendi fırını ile 20 liraya mal ettiğini sözlerine ekliyor.

Dışarıda yeme alışkanlığımız ne durumda? 'Bazen evden daha ucuz oluyor...' - Resim : 3
Deniz Agah, aldığı özel fırın ile pideyi daha ucuza yiyebildiğini söylüyor. Kaynak: Haber Global

 

Kaynak: Web Özel

esnaf restoran lokanta fast food dürüm yemek