Devre mülk fiyatları neden yükseliyor? '2 yılda 5 kat artış'

Devre mülk fiyatları neden yükseliyor? '2 yılda 5 kat artış'

Tatilciler arasında yoğun olarak ilgi gören devre mülk fiyatları, konuttaki artışa paralel olarak yükseliyor. Bir hafta devre mülk kiralamak isteyen bir kişi 25 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bir haftalık devre mülk tapusu ise 500 bin lira seviyelerini buluyor.

Türkiye'de otel ve pansiyonların yanı sıra devre mülkler de tatilciler için bir seçenek. Devre mülk bir konutun kullanımının yılın farklı zamanlarında farklı maliklerin kullanımına bırakılan ortaklık şekli. Örneğin bir devre mülkün temmuz ayı süresince kullanım hakkına sahip olan bir kişi, her yıl sadece temmuz ayında bu konutta kalabiliyor. Diğer zamanlarda ise devre mülkün kullanıp hakkına sahip olan diğer kişiler bu konutu kullanabiliyor. Devre mülkler satıldığı gibi kiralanabiliyor. Tatilciler ise özellikle tatil bölgelerindeki devre mülklerin tapularını yaz sezonunda alıp ya da devre mülkleri kiralayıp bu konutlardan tatil dönemi yararlanıyorlar. Uzmanlar devre mülk alımının ya da kiralanmasının hala yaygın bir şekilde yapıldığını belirtiyor. 

Devre mülk fiyatları neden yükseliyor? '2 yılda 5 kat artış' - Resim : 1
Türkiye'nin birçok noktasında devre mülk fiyatları arttı. Fotoğraf: AA

TÜRKİYE'NİN BİRÇOK NOKTASINDA DEVRE MÜLK FİYATLARI ARTTI 

Türkiye'de son birkaç yıldır kiralık ve satılık daire fiyatları artarken, bu durum devre mülk fiyatlarına da yansıyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Derneği Başkanı Hakan Akdoğan devre mülk piyasada büyük bir artış söz konusu olduğunu söylüyor. Örnek veren Akdoğan, Marmaris'te 2020 yılında bir haftalık satış bedeli 60 bin lira olan bir devre mülkün şu andaki satış bedelinin 450-500 bin lira bandında seyrettiğini belirtiyor. Akdoğan "Yani 500 bin lira veriyorsunuz, tapusunu alıyorsunuz, o konutta her sene bir hafta kalabiliyorsunuz. Bu fiyat da 1+0 daire için geçerli daha bunun 1+1 i var, 2+1 i var" ifadelerini kullanıyor.

"Sadece Marmaris'te değil Türkiye'de birçok noktada, Afyon'dan tutun Yalova'ya kadar devre mülk fiyatları arttı" diyen Akdoğan sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

"Devre mülkler çok ciddi tesis yönetimi gerektiren işler. O tesislerde son 3 yıl içinde maaşlar, maliyetler, enerji giderleri gibi kalemler oldukça arttı. Örneğin 3 yıl önceki bahçıvanlık hizmetiyle, 3 yıl önce aldığınız havuz hizmetinin maliyetiyle günümüzdeki maliyeti bir değil. Bunun yanında aidatlar da oldukça arttı."

'TATİL YAPMAK ESKİSİNDEN DE PAHALI'

Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, özellikle konut fiyatlarında yaşanan artışların, amortisman ve benzeri nedenlerle devre mülk gibi kısa dönem kiralama fiyatlarına yoğun bir şekilde yansıdığını ifade ediyor. Özelmacıklı "Kiralık devre mülk fiyatlarında da son 2 yılda yaklaşık 5 kat arttığını söyleyebiliriz. 2021 yılında yaklaşık gecelik 600 lira civarında seyreden devre mülk kira fiyatları günümüzde gecelik ortalama 3 bin lira civarında" diye belirtiyor. Gayrimenkul uzmanı, devre mülk fiyatlarının bölgelere göre değişse de artık tatil yapmanın eskisinden daha pahalı bir fiyata geldiğini vurguluyor.

Özelmacıklı "Örneğin Ayvalık'ta 1 haftalık devre mülk kiralamak isteyen bir vatandaş 20-25 bin liralık bir ücreti gözden çıkarmak zorunda. Bu fiyatlar geçen yılın yaklaşık 2 katı üstü bir seviyede diyebiliriz" diyor. Gayrimenkul Uzmanı, Fethiye'de geçtiğimiz yıl 6 gece 10 bin TL'ye konakladığını ancak bu fiyatın bu yıl 25 bin liraya çıktığını ifade ederken, Marmaris gibi yerlerde kiralık devre mülk fiyatlarının daha da arttığını dile getiriyor. 

YABANCILARIN TERCİHİ YALOVA

Devre mülk fiyatlarının artışında yabancıların belli bölgelerde etkisi olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Örneğin yabancılar Yalova bölgesini çok seviyorlar. Bolu'ya da yoğun bir şekilde gidiyorlar. Sakarya'nın Taraklı ilçesine de gidiyorlar" demekte. Yabancıların gitmediği yerlerin de  olduğunu belirten gayrimenkul uzmanı, "Türkiye'nin devre mülk merkezi Afyon'dur ama Afyon ve İç Anadolu bölgesi çok yabancıların tercih ettiği bir yer değil. Buna karşın orada da fiyatlar arttı" ifadelerini kullanıyor.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu da Ege Bölgesi'nde ev kirasından dükkan kirasına, otel ücretlerinden devre mülklere kadar tüm fiyatların arttığını dile getiriyor. Bülbüloğlu "Konaklama sektöründe yüzde 100'e yakın bir artış var. Devre mülkte de buna benzer" diyor.

 eren.sakarya@haberglobal.com.tr 

Devre mülk konut tatil Ayvalık Marmaris