Deutsche Bank, 2025 yılı asgari ücret tahminini açıkladı

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri Deutsche Bank Asgari ücret
Deutsche Bank, 2025 yılı asgari ücret tahminini açıkladı

Alman bankası Deutsche Bank, geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret etti ve ekonomi yönetimi ila iş dünyası ile görüşmelerde bulundu. Bu ziyaretlerin ardından yazılan raporda Türkiye'de yetkililerin enflasyon görünümü konusunda temkinli iyimserlik içinde olduğu belirtildi. Raporda asgari ücret ile ilgili tahminlerde yer aldı.

Alman bankası Deutsche Bank, geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret etti ve ekonomi yönetimi ila iş dünyası ile görüşmelerde bulundu. Bu ziyaretlerin ardından yazılan raporda Türkiye'de yetkililerin enflasyon görünümü konusunda temkinli iyimserlik içinde olduğu belirtildi.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Notta enflasyon görünümü açısından kritik önemdeki 2025 asgari ücreti konusunda "Genel beklenti yüzde 25-30 artış yönünde" ifadeleri kullanıldı.

Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska, geçen hafta Türkiye'de farklı kesimlerle yaptıkları temasların ardından bir not hazırladı. Geçen hafta Bloomberg HT dört yabancı bankanın temsilcilerinin temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldiğini yazmıştı.

Notta beklenenden daha güçlü seyreden iç talebin Orta Vadeli Program'da paylaşılan tahminlere kıyasla enflasyondaki düşüş hızının karşılanabileceğine dair şüpheleri artırdığına dikkat çekildi.


Deutsche Bank'ın notunda maliye politikasının desteği, gelirler politikasındaki ihtiyatlı yaklaşım, yapısal reformlarda ilerleme ve ekonomik programın özellikle yerel piyasa katılımcılarıyla etkin iletişiminin enflasyonla mücadelede önemini koruduğu da belirtildi.

Notta temel saptamalar arasında yapışkan iç talebin yavaşlamaya devam edeceği beklentisi paylaşılırken, ekonomide sert bir inişin ana senaryo olmadığı vurgulandı. Bir başka temel saptama enflasyonun başlıca endişe kaynağı olmaya ve ekonomik programın hedeflerinin gerisinde kalmaya devam ettiği yönünde oldu.

Deutsche Bank ekibi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ihtiyatlı reaksiyon mekanizmasını korumaya devam edeceği gözlemini de paylaştı. Notta daha önce Kasım'da başlaması beklenen faiz indirimlerinin, ortaya çıkan riskler dolayısıyla öteleneceği beklentisi de dile getirildi.

Onay ve Wietoska, ayrı bir notta, merkez bankasının gevşeme döngüsüne önceki tahminlerinin aksine Kasım ayı yerine Ocak 2025’te başlamasını beklediklerini söylediler.

Notta “TCMB'nin faiz oranlarını yüzde 47,5’e çekmek için faiz indirimlerine 250 baz puan ile başlamasını bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bu ayrı notta 2025 enflasyon tahminini yüzde 23,2'den yüzde 25'e çıkardı.