Deprem bölgesinde hayatını kaybedenlerin taşınmazlarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutulacak

Miras Deprem
Deprem bölgesinde hayatını kaybedenlerin taşınmazlarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutulacak

Deprem bölgesinde hayatını kaybedenlerin taşınmazlarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutulmasına karar verildi.

Deprem bölgesinde hayatını kaybedenlerin taşınmazlarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutulacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinin yanı sıra mücbir sebep hali ilan edilen Elazığ ili ve Sivas'ın Gürün ilçesinde hayatını kaybedenlerin miraslarıyla ilgili bir düzenlemeye gidildiğini duyurdu.

Buna göre bu bölgelerde deprem nedeniyle ya da depremdeki yaralanmaya bağlı olarak sonrasında hayatını kaybedenlerin sahibi olduğu taşınmazların mirasçılarına intikali sırasında veraset ve intikal vergisi istisnası uygulanacak.

Gönderilen yazıda bu durum bir örnekle anlatıldı. Buna göre:

"Örneğin Hatay'da ikamet eden (A), 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen
depremler nedeniyle hayatını kaybetmiştir. (A)'nın sahibi olduğu 2 adet daire, 1 adet arsanın mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutulacaktır.

Mirasçılar, (A)'nın ölümünün 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden kaynaklandığını gösteren ilgili kurumlardan alacakları rapor veya tevsik edici bir belge ile birlikte taşınmaz malların tescili için başvurmaları halinde taşınmazların kendi adlarına tescili veya üçüncü kişilere devri işlemlerinde veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi aranılmayacaktır."

İstisnanın uygulanabilmesi açısından murisin ve mirasçılarının deprem bölgesinde ikamet etme şartı bulunmamakta olup, ikametgahları nerede olursa olsun ölümün depremlerde veya depremlerdeki yaralanmalara bağlı olarak sonradan meydana gelmesi istisna uygulaması için yeterli olacak.

Mirasçıların, ölümün depremden kaynaklanan nedenlere bağlı olduğuna dair ilgili kurumlardan alacakları rapor veya tevsik edici bir belge ile birlikte intikal eden malların adlarına tescil edilmesi ya da devir ve ferağı talebiyle başvurmaları durumunda veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi aranılmayacak. Tapu müdürlüklerinde yer alan mevcut başvurular da aynı kapsamda değerlendirilecek. Resmi senet/Tescil istem belgesine, iş bu Duyuru kapsamında ve hangi rapor veya tevsik edici belge ile işlemin yapıldığının belirtilmesi gerekecek.

deprem bölgesi depremzede deprem miras