Çinli varlık yönetim devi ZEG, "ağır iflas durumunda"

Çin Asya Bankalar Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri
Çinli varlık yönetim devi ZEG, "ağır iflas durumunda"

Varlık yönetim şirketi ZEG, yatırımcılara gönderdiği mektupta "ağır iflas durumunda" olduğunu açıkladı. Şirket toplam borç yükümlülüğünün toplam varlığının yaklaşık iki katı civarında olduğunu belirtti.

Çin'in en büyük varlık yönetim şirketlerinden Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), varlıklarının iki katını aşan borçları nedeniyle "ağır iflas durumunda" olduğunu açıkladı.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, şirket, yatırımcılarına gönderdiği mektupta, toplam borç yükümlüğünün 420 ila 460 milyar yuanı (yaklaşık 59 ila 64 milyar dolar) bulduğu, buna karşın toplam varlıklarının 200 milyar yuan (yaklaşık 28 milyar dolar) olduğunu belirtti.

Şirketin, "ağır iflas durumunda" olduğunun kaydedildiği mektupta, "Nakit varlıkları yetersiz ve varlık satışlarında elde edilebilecek miktar düşük. Şirket, kısa vadede borçlarını ödeyecek yeterli kaynağa sahip değil." ifadelerine yer verildi.

Merkezi Pekin'de bulunan grup, borç krizindeki büyük emlak ve inşaat şirketlerinin varlıklarına yaptığı yatırımlar nedeniyle risk altında bulunuyordu.

"GÖLGE BANKACILIK" AKTÖRÜ

ZEG, "gölge bankacılık" olarak adlandırılan, büyük riskli ve getirili yatırımların, borç tahvilleri menkul varlıklar, vadeli işlemler ve diğer borçlanma araçlarıyla finanse edildiği enformel finans sektörünün en büyük aktörlerinden biriydi.

Şirketin iflas açıklaması, Çin'de gayrimenkul sektöründe düşüş ve bunun tetiklediği borç krizinin finans sektörüne sirayet edecek sistemik bir krize yol açabileceğine dair endişeleri artıran bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

 

ASYA BORSALARINDA SON DURUM

Analistler, ABD ve Japonya'da piyasaların tatil olması nedeniyle dünya genelinde varlık fiyatlarında oynaklığın sınırlı kaldığını ifade etti.

Öte yandan Çin'in sıkıntılı durumdaki bazı gayrimenkul şirketlerine fonlama kanalını açabileceği beklentisi aşağı yönlü baskıları törpülüyor.

Bugün Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,17 artışla 2.515 puan, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 primle 3.060 puan oldu.

Dolar/yen paritesi yüzde 0,4 düşüşle 149 seviyelerinde işlem görüyor.

Hindistan'da Sensex endeksi yatay seyirle 66.028 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 0,3 yükselişle 17.780 puanda seyrediyor.

 

Kaynak: AA