Çin'de işler iyi gitmiyor: Genç işsizlik rakamlarıyla ilgili flaş karar
Çin, son aylarda rekor düzeye ulaşan ve temmuz ayı için yeni bir dizi zayıf ekonomik göstergenin ortaya çıkmasından sonra ayrıntılı genç işsizlik rakamlarının aylık olarak yayınlanmasını askıya aldı.
Bu zayıf rakamlar, devasa emlâk sektörünün sağlık durumunun piyasaları endişelendirdiği Çin’de geniş bir teşvik planı için baskıyı arttırıyor.
Son aylarda astronomik düzeyde aşırı borçlu olan bazı müteahhitlerin sıkıntıları, tüketici güveninin azalması ve küresel ekonomik yavaşlamanın Çin mallarına olan talebi ve dolayısıyla faaliyeti olumsuz etkilemesi ülke ekonomisinde sıkıntıya yol açıyor.
Çin Merkez Bankası, büyümeyi desteklemek amacıyla Çin Merkez Bankası bugün, ticarî bankaların finansman maliyetlerini düşürerek, onları daha uygun koşullarda daha fazla kredi vermeye teşvik eden bir önlem olan orta vadeli krediler için gösterge faiz oranını düşürdü.
Merkez Bankasının finansal kuruluşlara verdiği bir yıllık kredilerin (MLF) faiz oranı yüzde 2,75’ten yüzde 2,65’e indirildi. Bu oran, haziran ayında da düşürülmüştü.
Gözlemciler, Çin ekonomisi için en kötünün henüz gelmediğini, bu indirimin sınırlı bir etkisi olacağı görüşünde.
Çin’de, tüm çalışan nüfus için işsizlik oranı haziran ayına göre hafif bir artışla yüzde 5,3'e yükseldi.
Çin bugün, haziran ayındaki rekor işsizlik seviyesinden (yüzde 21,3) sonra 16-24 yaş grubu için ayrıntılı rakamları yayınlamayı durdurma kararı aldı.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Sözcüsü Fu Linghui, "Genç işsizlik oranının yayınlanması askıya alındı" diyerek, kararın gerekçesinin istihdam verilerini "ayarlama" ihtiyacıyla açıkladı.
Çin'de işsizlik oranı sadece kentsel alanlar için hesaplanıyor ve bu nedenle gerçek durum hakkında kısmî bilgi veriyor.
Bu çerçevede, hane halkı tüketiminin ana göstergesi olan perakende satışlar, resmi BNS rakamlarına göre geçen ay yıllık olarak sadece yüzde 2,5 arttı.
Bloomberg anketine katılan analistler, piyasalar tarafından yakından takip edilen bu endekste haziran ayındaki yüzde 3,1'lik artışın ardından yüzde 3,6'lık bir hızlanma bekliyordu.
Bu oran, Covid sonrası toparlanma ve Çinlilerin restoranlara, turistik yerlere ve alışveriş merkezlerine geri dönmesiyle perakende satışların yılın en güçlü artışını kaydettiği nisan ayındaki yüzde 18,4’lük artıştan çok uzak!
Toparlanmanın hız kesmeye başladığının bir işareti olarak, cuma günü yayınlanan rakamlara göre, hane halkı kredileri geçen ay 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.
Sanayi üretimi de bir önceki ay yüzde 4,4'ten sonra temmuz ayında da yavaşladı ve yıllık olarak yüzde 3,7 oldu.
Analistler, yüzde 4’lük bir yavaşlama bekliyordu.
Sabit sermaye yatırımları ise yılın ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4'e geriledi.
Bu, 2020'den bu yana en yavaş büyüme olarak kayıtlara geçti.
Bu gösterge, hükümetin geçmişte faaliyeti canlandırmak için güvendiği sektörler olan emlâk, altyapı, ekipman ve makine harcamalarını yansıtıyor.
Bugünkü zayıf rakamlar, piyasaların inşaatla birlikte uzun süredir Çin'in GSYİH'sinin (gayrisafi yurtiçi hasıla) dörtte birini oluşturan emlâk sektörünü mercek altına aldığı bir dönemde geldi.
Ülkenin en büyük müteahhitlerinden biri olan ve uzun süredir sağlam olarak kabul edilen Country Garden, geçen hafta iki kredi faiz geri ödemesini yapamadı ve temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya kaldı.
Bu aksaklıklar, şimdi bulaşma korkularına yol açıyor. Kamuya ait Sino Ocean dün, bir faiz geri ödemesinde temerrüde düştüğünü duyurdu.
Kaynak: Ajans Bizim