Çin ekonomisi salgın sonrası büyüdü

Çin ekonomisi salgın sonrası büyüdü

Çin ekonomisi zayıf kalmaya devam eden tüketim talebine rağmen sanayi öncülüğünde toparlanmasını sürdürüyor

Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde büyüme sürecine geri döndü ve bu durum, koronavirüs pandemisinden toparlanmaya yönelik küresel mücadelede önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor.

 

Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Perşembe günü açıklanan verilere göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 3.2 genişledi ve ekonomi böylelikle ilk çeyrekteki yüzde 6.8'lik küçülmeyi tersine çevirerek, Bloomberg anketine göre yüzde 2.4 olan büyüme tahminini de aşan bir performans gösterdi. Ancak ekonomi 2019 yılının ilk yarısının sonuna göre halen yüzde 1.6 daha küçük.

 

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için ekonomisini yılın ilk çeyreğinde kapatan ve ardından gelen salgınlarla şimdiye dek oldukça iyi mücadele eden Çin, ölümcül hastalıkla küresel mücadelede küresel liderlik iddiasında bulunuyor. Ancak muhafazakar teşvik yaklaşımı yalnızca ılımlı bir iç toparlanma yarattı ve ekonomi, dünyanın diğer bazı kısımlarında karantina tedbirlerinin yeniden uygulamaya koyulması ile birlikte dış talepte meydana gelebilecek aksamalara karşı halen oldukça kırılgan.

 

BloombergHT'de yer alan habere göre, Ocak-Haziran döneminde ise Çin ekonomisi 2.4'lük daralma beklentisine karşın yüzde 1.6 küçüldü.

 

Bugün açıklanan diğer Çin verileri şöyle;

 

*Sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 arttı ve ekonomistlerin medyan tahminini yakaladı.

*Perakende satışlar yüzde 1.8 düştü ve yüzde 0.5'lik artış beklentisinin gerisinde kaldı.

*Sabit sermaye yatırımları yılın ilk yarısında yüzde 3.1 daraldı. Beklenti daralmanın yüzde 3.3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

*Sanayi üretimi, yılın ilk yarısında yüzde 1.3 düşerken ve perakende satışlar yüzde 11.4 daraldı.

*Kentsel bölgeler için işsizlik oranı yüzde 5.7'ye geriledi.

 

Hong Kong'da Societe Generale SA Çin ekonomisti Michelle Lam, "Yılın ikinci çeyreğinde ve Haziran ayında toparlanma istikrarsızlığını sürdürdü. Toparlanma, güçlü altyapı ve emlak yatırımlarında görüldüğü üzere kredi teşviğinden destek aldı. Perakende satışlar ve özel sektör yatırımları geriden gelmeye devam etti," dedi ve "Güçlü hisse senedi piyasası ve seçilmiş kentlerdeki konut enflasyonu dikkate alındığında, politika yapıcılar muhtemelen cephanelerini koruyacak ve geniş tabanlı bir gevşemeden uzak durup, mevcut büyüme hızını kabul edilebilir bulacaklar" şeklinde görüş bildirdi.

Çin ekonomi