BP CEO'su Bernard Looney istifa etti

Brent petrol İngiltere Ekonomi haberleri Dünya haberleri
BP CEO'su Bernard Looney istifa etti

BP CEO'su Bernard Looney, meslektaşlarıyla ilişkileri konusunda şeffaf olmadığı gerekçesiyle istifa etti. Şirketin Mali İşler Direktörü Murray Auchincloss geçici olarak görevi devraldı.

BP CEO'su Bernard Looney, meslektaşlarıyla geçmiş ilişkileri konusunda yaptığı açıklamaların "tam şeffaf" olmadığını kabul ettikten sonra derhal geçerli olmak üzere istifa etti.

İrlanda Looney, Şubat 2020'de petrol devinin Üst Yöneticisi (CEO) olarak göreve başlamış ve şirketin yüzyılın ortasına kadar karbon nötr hale geleceği sözünü vermişti.

Görevden ayrılan Looney'nin yerine BP'nin Mali İşler Direktörü Murray Auchincloss geçici olarak görevi devralacak.

BP SORUŞTURMA SÜRECİNİ AÇIKLADI 

BP'den yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

"BP, Bernard Looney'nin derhal geçerli olmak üzere icra kurulu başkanlığından istifa ettiğini şirkete bildirdiğini duyurur. Şirketin CFO'su Murray Auchincloss, geçici olarak CEO olarak görev yapacaktır.

Mayıs 2022'de yönetim kurulu, dış hukuk danışmanının desteğiyle, Looney'nin şirket çalışanlarıyla kişisel ilişkilerine dair davranışlarıyla ilgili iddialarını almış ve incelemiştir. Söz konusu bilgi anonim bir kaynaktan gelmiştir. Bu inceleme sırasında Looney, CEO olmadan önce iş arkadaşlarıyla olan az sayıdaki geçmiş ilişkisini açıklamıştır. Şirketin davranış kurallarının ihlal edildiğine dair bir bulguya rastlanmamıştır.

Ancak, yönetim kurulu Looney'den geçmişteki kişisel ilişkilerini ifşa etmesi ve gelecekteki davranışları konusunda güvence istemiş ve kendisine güvence vermiştir.

Yakın zamanda benzer nitelikte başka iddialar da alındı ve şirket derhal dış hukuk müşavirinin desteğiyle soruşturma başlattı. Bu süreç halen devam etmektedir.

'ŞEFFAF OLMADIĞINI KABUL ETTİ'

Looney, şirkete, önceki açıklamalarında tam anlamıyla şeffaf olmadığını kabul ettiğini bildirmiştir. Tüm ilişkilerin ayrıntılarını vermemiştir ve daha eksiksiz bir açıklama yapmakla yükümlü olduğunu kabul etmektedir.

Şirketin güçlü değerleri vardır ve yönetim kurulu şirketteki herkesin bu değerlere uygun davranmasını beklemektedir. Özellikle tüm liderlerden rol model olarak hareket etmeleri ve başkalarının güvenini kazanacak şekilde sağduyulu davranmaları beklenmektedir.

Looney'e yapılacak herhangi bir ücret ödemesine ilişkin olarak henüz bir karar alınmamıştır."

GREENPEACE'DEN ÖVGÜ ALMIŞTI

İrlandalı olan 53 yaşındak Looney, BP'nin 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefleyeceğini taahhüt etmişti. Bu İngiltere hükümeti tarafından benimsenen hedefin aynısı.

Şirketin düşük karbonlu projelere yaptığı yatırım miktarını 2030 yılına kadar on kat artırarak yılda yaklaşık beş milyar ABD dolarına çıkaracağını duyurması çevreci grup Greenpeace'in övgüsünü kazandı.

Koronavirüs salgını ve Rusya'nın Ukrayna ile çatışması gibi petrol ve gaz fiyatlarını etkileyen öngörülemeyen dönemlerde de firmanın yönünü bulmasına yardımcı oldu.

Kaynak: Ajans Bizim

BP CEO istifa