Bitcoin'in değeri arttıkça harcadığı enerji de katlandı! Rekora koşuyor

bitcoin
Bitcoin'in değeri arttıkça harcadığı enerji de katlandı! Rekora koşuyor

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir analize göre, Bitcoin üretiminde harcanan enerji her yıl Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 40'ını geçiyor.

Son dönemde kırdığı rekorlar ile bir kez daha çok konuşulanlar arasında giren Bitcoin bu sefer enerji tüketimine olan etkisi ile gündemde.  Bitcoin üretimi için bilgisayarlar tarafından bir yılda harcanan enerji miktarı belli oldu. BBC’nin haberine göre, Bitcoin için harcanan enerji, Türkiye'nin elektrik kullanımının yüzde 40'ını aştı.

Aynı habere göre, Bitcoin'in değerinin son bir yılda yedi kattan fazla artması, daha fazla kişinin Bitcoin  madenciliğine girmesine yol açtı.Bu durum da Bitcoin için harcanan enerji miktarının artmasına neden oldu.

İngiltere’nin önde gelen eğitim kurumları arasında gösterilen Cambridge Üniversitesi'nin hesaplamasına göre Bitcoin üreticileri bir ülke olsaydı, dünyanın en fazla elektrik tüketen 30'uncu ülke olacaktı.

FACEBOOK VE TESLA'YI GERİDE BIRAKTI

Son dönemde yaşanan artış sonrası Bitcoin, dünyanın en değerli dokuzuncu varlığı oldu ve sosyal medya devi Facebook ve elektirkli otomobil üreticisi Tesla'yı geride bıraktı.  Elektrikli otomobil firması Tesla'nın Bitcoin'e büyük yatırım yapma kararı, geçtiğimiz gün Bitcoin fiyatını 48 bin dolara taşıdı.

Fiyatın rekora koşmasıyla enerji tüketimi de aynı oranda katlandı. Çevre kirliliğine dikkat çeken uzmanlar, bu artışa neden olan Tesla’nın sahibi Elon Musk’a tepki gösterdi.

SİSTEMLERİ 24 SAAT ÇALIŞIYOR

Bitcoin üretimi yapan madenciler de sahip oldukları sistemleri günün 24 saati çalıştırıyorlar. Fiyat hızla yükselirken madencilik sektörüne her gün yüzlerce yeni isim giriyor.

Büyük bir kesim tüketilen enerjinin çevre kirliliğine yol açtığını ve önlem alınması gerektiğini savunuyor. Bilim insanlarından Michel Rauchs, enerji tüketiminin düşmesi için Bitcoin'in fiyatının görülmemiş seviyelerde düşmesi gerektiğini bunun da pek mümkün olmayabileceğini belirtiyor.

Kripto para sektörünün ünlü yazarlarından bir tanesi olan David Gerard, Bitcoin üretimi nedeniyle karbon salınım miktarlarında gözle görülür artış olduğunu ifade ediyor.

Bitcoin madencilerine karbon vergisi uygulamayı öneriyor. Bazı ülkeler, Bitcoin madenciliğini yasaklayarak, söz konusu durumun önüne geçmeye çalışıyorlar.

'Bitcoin elektrik tüketimi