Bir yılda 210 milyon dolar kaybetti ama hâlâ 28.4 milyar doları var!

Rusya Ekonomi haberleri
Bir yılda 210 milyon dolar kaybetti ama hâlâ 28.4 milyar doları var!
Vladimir Potanin - Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya’nın en zengin iş adamlarının serveti yılbaşından bu yana 21,13 milyar dolar arttı. Zirvedeki isim Potanin ise para kaybetti ama liderliği kaybetmedi.

Bloomberg Milyarderler Endeksinin son verilerine göre, en zengin Rus iş insanları arasında ilk sırada Vladimir Potanin yer alıyor. Yılın en büyük servet kaybına Süleyman Kerimov tanık oldu.

Norilsk Nickel'in sahibi Vladimir Potanin, Rus iş insanları arasında en zengini olmaya devam ediyor. Sene başından bu yana serveti 210 milyon dolar azalarak 28,4 milyar dolara gerilerken, Novatek'in ortak sahibi Leonid Mikhelson ikinci sırada yer alıyor. Onun serveti 2,68 milyar dolar artarak 27,3 milyar dolara yükseldi.

NLMK Yönetim Kurulu Başkanı Vladimir Lisin, servetini 3,42 milyar dolar artırarak 23,3 milyar dolara çıkardı ve sıralamada üçüncü oldu.

Alekperov'a dikkat!

Lukoil’un kurucusu Vagit Alekperov, yılbaşından bu yana 6,4 milyar dolar kazanarak, servetini 21,8 milyar dolara çıkardı.

Beşinci sırada, 233 milyon dolar kaybeden Alişer Osmanov’un (Metalloinvest, Megafon) servetinin halihazırda 18,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Altıncı sırada, zenginliği başlangıçtan bu yana 520 milyon dolar artan ve 18,2 milyar dolar serveti olan Severstal'ın sahibi Aleksi Mordaşov yer alıyor.

Eurochem ve SUEK'in kurucusu Andrey Melniçenko, 3,04 milyar dolar kazandı ve serveti 16,2 milyar dolara ulaştı. Listede yedinci sırada yer alıyor.

Sıralamada sekizinci sırada NOVATEK ve Sibur'un ortak sahibi Gennadi Timçenko yer alıyor. Serveti yılbaşından bu yana 2,74 milyar dolar artarak, 14,6 milyar dolara ulaştı.

Listenin dokuzuncu sırasında Onexim grubunun kurucusu Mihail Prohorov var. Onun serveti 1,08 milyar dolar artarak 14,3 milyar dolara ulaştı.

Onuncu sırada Alfa Grubu'nun kurucusu Mihail Fridman yer alıyor. Serveti yılbaşından bu yana 808 milyon dolar artarak 12,1 milyar dolara çıktı.

Dağıstan Cumhuriyeti Federasyon Konseyi üyesi ve iş insanı Süleyman Kerimov ise bu yıl en büyük servet kaybını gördü. Serveti 1,48 milyar dolar eridi ve 7,52 milyar dolara geriledi.

94 milyar dolar gerileme

Bloomberg'e göre, 2022'de en zengin Ruslar neredeyse 94 milyar dolar kaybetti. 

İlk olarak 24 Şubat'ta Ukrayna'ya askeri operasyonun başladığı gün toplam 46,6 milyar dolar kayıp yaşayan Rus oligarkları, Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ardından ise 47 milyar dolar daha servet kaybına uğradı.

Bloomberg, Mart 2012'nin başından bu yana düzenli olarak dünyadaki en zengin 500 kişinin serveti hakkında bilgi sağlayan Milyarderler Endeksini yayınlıyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

rus oligarklar servet zenginler Bloomberg Milyarderler Endeksi